Festival Buk

U prvoj polovici 2013. godine KUD Rudar imao je mnogobrojne aktivnosti. Tako je već u prvim danima Nove godine jedan naš član, Zvjezdan Draganić, pohađao Školu folkora u Cirkvenici. Tema ovogodišnje Škole bile su pjesme i plesovi dinarske zone.
Dana 17. siječnja KUD Rudar Glogovac pristupio je Lokalnoj akcijskoj grupi Podravine (LAG) koja je osnovana krajem 2012. s ciljem davanja mogućnosti udrugama da aktivno sudjeluju u izradi Lokalne razvojne strategije.
Ovogodišnja skupština KUD-a Rudar koja je održana 23. veljače 2013. bila je izborna, pa su tako izabrani neki novi članovi Upravnog i Nadzornog odbora, dok je za predsjednika Upravnog odbora ponovno izabran dotadašnji predsjednik Zvjezdan Draganić.

Povijesno društvo Koprivnica i općina Koprivnički Bregi organizirali su 5. travnja 2013. godine manifestaciju pod nazivom „Kulturna baština općine Koprivnički Bregi”, a između ostalog kulturni dio programa svojim nastupom uveličali su i članovi našeg KUD-a koji su se predstavili pjesmama i plesovima Podravine. Članovi KUD-a također su kulturu i običaje mjesta prezentirali sa prikupljenim, već zaboravljenim rudarskim predmetima i slikama, čime su brojni posjetitelji bili oduševljeni.

Već tradicionalno članovi KUD-a nastupali su na Županijskim smotrama folklora Koprivničko-križevačke županije i to Velika skupina dana 13. travnja, a Mala skupina dana 21. travnja. Obje smotre održane su u Novigradu Podravskom, a na istima smo primili pozitivne kritike i pohvale. Članovi KUD-a bili su, kao gosti KUD-a Novo Čiče, sudionici i velike manifestacije u Velikoj Gorici, pod nazivom „Turopoljska šetnica” koja je održana 20. travnja. Tim povodom okupilo se 50-tak grupa i oko 1500 izvođača koji su prošetali gradskim ulicama i predstavili narodne nošnje svojega kraja. Nakon šetnje gradom KUD-ovci iz Glogovca predstavili su se plesovima i pjesmama Podravine.

I ove godine KUD Rudar iz Glogovca okupio je ljubitelje narodnih običaja, pjesme i plesa na svojoj već sad tradicionalnoj manifestaciji, jedanaestoj po redu „Večeri folklora”, koja je održana u prepunom Društvenom domu u Glogovcu dana 27. travnja 2013.g. s početkom u 18,00 sati. Same Večeri folklora otvorili su domaćini, i to mala folklorna skupina KUD-a Rudar, dok su u nastavku programa nastupili KUD „Češka Obec” Bjelovar, KUD „Sv. Ana” Odranski Obrež, Podmladak KUD-a „Braća Radić” Visoko, KPD „Seljačka Sloga” Đelekovec, te KUD „Vranovci-Bukovlje” Vranovci-Bukovlje. Prije početka programa za sve sudionike Udruga žena Glogovac organizirala je bogati švedski stol, sa tradicionalnim domaćim slanim i slatkim jelima, dok se nakon završetka programa 200-injak sudionika i uzvanika nastavilo družiti uz večeru koju su marljivo pripremile članice KUD-a Rudar. Uz pjesmu, ples i dobro raspoloženje, druženje domaćina, sudionika i gostiju nastavilo se još dugo u noć.

Osim u zajedničkim plesovima i pjesmama članovi KUD-a družili su se i uz rad. Nakon što su se od strane Općine Koprivnički Bregi renovirale društvene prostorije svih udruga u mjestu Glogovac (postavljanje PVC stolarije i spuštenog stropa od knauf ploča sa dodatnom izolacijom), krajem travnja i početkom svibnja članovi KUD-a obojali su i očistili iste. 

Dana 29. lipnja KUD Rudar iz Glogovca gostovao je na sedmoj međunarodnoj smotri folklora „Lukavac 2013″ u mjestu Lukavac u susjednoj nam BiH, a domaćini su bili istoimeni KUD Rudar iz Lukavca. Predstavili smo se pjesmama i plesovima Podravine sa koreografijom ˝Hajd u kolo mlade snaše˝ koju potpisuje Zrinka Roksandić, a glazbenu obradu Tomislav Cvrtila. Na smotri su osim KUD-a Rudar iz Glogovca sudjelovala i Kulturno-umjetnička društva iz Srbije, BiH i Turske, te je izveden širok opus tradicijskih pjesama i plesova u kojem je uživala mnogobrojna publika u dvorani KUD-a Rudar iz Lukavca. Prije ljetne stanke i godišnjeg odmora na kojem se članovi KUD-a Rudar trenutnu nalaze, i ove smo godine imali priliku kao gosti Općine Koprivnički Bregi prisustvovati na Hrvatskom kulturnom festivalu u Büku. Nakon bogatog kulturno-umjetničko programa održana je zabava za sve sudionike manifestacije u kojoj su svi uživali.

Scroll to Top
Skip to content