IMG 0780 fill 300x210Projekt obuhvaća terensko animiranje žena, koje žive i rade u ruralnom području KKŽ (sela, prigradska naselja i gradovi). Cilj projekta je umrežavanje žena radi unapređivanja položaja žene u ruralnom prostoru, razmjene iskustava, znanja i vještina te afirmacije žena u cilju podizanja kvalitete življenja u ruralnim područjima, očuvanje obitelji i kulturne baštine, održavanja, stvaranja i promicanja vrijednosti života i rada na selu. Dosadašnja iskustva govore u prilog zadovoljstvu žena, koje su sudjelovale uz doživljaj posebnog iskustva uz druženja, poslovne kontakte i stvaranje prijateljskih veza.

Sudjelovati mogu sve žene, koje se bave različitim poslovima: vrtlarstvom, vinogradarstvom, poljoprivredom i stočarstvom, ali i one koje nemaju ni obradivu zemlju ni stoku, koje su domaćice ili su zaposlene ili imaju vlastitu firmu ili obrt. Želimo uključiti što veći broj žena i pokazati različitost života današnje žene u ruralnim područjima. Bitna je njihova svestranost i kreativnost s posebnim naglaskom na njegovanje tradicije, kulturne baštine, izričaja i običaja Podravine i Prigorja. Važno je da žele sudjelovati na Festivalu te iskoristiti priliku za pojedinačnu prezentaciju, a to su ujedno i najvažniji kriteriji.
Žene se mogu prijaviti-kandidirati telefonskim pozivom organizatorici Verici Rupčić na broj 091-7394-021, koja će im dati detaljne upute.
Nakon prijave-kandidiranja povjerenstvo obilazi svaku kandidatkinju u dogovoru prema vremenu kada to njoj odgovara. Bez ikakvih obveza za dodatne pripreme, na njezinom obiteljskom gospodarstvu u opuštenom razgovoru utvrđuju se elementi za ocjenjivanje prema postojećim kriterijima te se obavi fotografiranje u okruženju koje sama žena izabere, a čiji materijali prate pojedinačno predstavljanje na samom Festivalu. Nakon toga se priprema završna priredba Festivala žena iz ruralnih područja KKŽ, koja će se ove godine održati u listopadu u Goli.
Na samoj priredbi Festivala kandidatkinje u narodnim nošnjama uređuju izložbene štandove gdje izlažu svoje proizvode: domaću hranu, kolače i piće (manje količine) te svoje uratke i ručne radove, kao i različite etno predmete. Uz puno mašte i ideja svaka kandidatkinja može prikazati priču, kojom pokazuje svoj rad, svakodnevni mar i različitu kreativnost te očuvanje tradicije.
Pozivamo žene da se kandidiraju i aktivno uključe u ovaj projekt, koji potiče žene iz ruralnih područja da postanu svjesne svojih kvaliteta te da ih prikažu svekolikoj javnosti jer je to i jedinstvena prilika gdje osobno mogu pokazati svoju marljivost, svestranost i kreativnost, kojom prilikom prezentiraju i svoju obitelj i kraj u kojemu žive. U proračunu županije su osigurana financijska sredstva za pokriće dijela troškova.

Organizatorica Festivala
predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije:
Verica Rupčić, v.r.

Scroll to Top
Skip to content