svecano otvaranje

Od 04.-08. rujna 2014 godine, članovi KUD-a „Rudar” iz Glogovca sudjelovali su na 6. Međunarodnom Festivalu folklora „All Together We Can 2014″ u gradu Septemvri u Bugarskoj. Bugarska je jedna od najstarijih zemalja Europe. Njezinim središtem prolazi Stara planina, planinski masiv poznatiji kao Balkan, po kojem je čitava regija dobila ime. Nalazi se na važnom prometnom pravcu koji dolinom rijeke Marice povezuje srednju Europu s Malom Azijom i Bliskim Istokom. 

Prometno značenje ima i granična rijeka Dunav kojom se izvoze poljoprivredne sirovine, a važna je i za dobivanje energije. U brojnim zaštićenim kotlinama poznata je proizvodnja ruža i ružinog ulja koje se koristi u kozmetičkoj industriji. Tradicionalna jela su mješavine istočnjačkih i zapadnjačkih jela – najviše se miješaju utjecaji Turske i Grčke, ali i nekih slavenskih, orijentalnih i mediteranskih zemalja. Glavni obrok započinje i završava rakijom koju jednostavno obožavaju. Ipak, najpoznatija bugarska hrana je jogurt za kojeg se smatra da onima koji ga konzumiraju redovito, osigurava dugovječnost. U takvim delicijama i velikoj gostoljubivosti domaćina, uživali su i vrijedni amateri iz Glogovca. Festival je organizirala općina Septemvri povodom 50. obljetnice. Uz Rudare-predstavnike iz Hrvatske, na Festivalu su sudjelovale folklorne skupine iz Grčke, Turske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i nekoliko skupina iz Bugarske. 

Na službenom otvaranju upriličen je doista veličanstven program. Uz poznate bugarske umjetnike, tri su sopranistice, obučene u haljine boje bugarske zastave, otpjevale sve himne zemalja sudionica.

Rudari su bili smješteni u novom SPA hotelu Varvara, te u slobodno vrijeme između nastupa, uživali u termalnim vanjskim i unutarnjim bazenima, sauni, te sportskim sadržajima.
U slobodno vrijeme, posjetili su i razgledali Pazardzhik, grad koji leži na obalama rijeke Marice na mjestu gdje ona prestaje biti planinska rijeka, te postaje ravničarska. Klima u gradu je umjereno kontinentalna s utjecajem Sredozemlja, tako da su ljeta u gradu izuzetno vruća i suha. Glavno obilježje Pazardžika je toranj sa satom. Isto tako, posjetili su i mjesto Panagyurishte – grad koji ima dvije velike Pravoslavne crkve i nekoliko kapelica. Tip arhitekture s dva simetrična zvonika, vrlo se rijetko može vidjeti. U gradu postoje i dva muzeja, Povijesni i Prirodoslovni . U povijsenom se nalazi blago Panagyrishtat-zlatna kolekcija koja se sastoji od posude u obliku bočice, amfore i sedam rogova, sa 6.164kg 23-karatnog zlata.
Svojim nastupima, članovi KUD-a, mnogobrojnoj bugarskoj publici, prikazali su dijelić kulturne baštine Podravine i Bilogore. U tri grada (Septemvri, Pazardzhik, Panagyutishte) dostojno su prezentirali, svoje mjesto, općinu, Županiju kao i Republiku Hrvatsku.
Ovo gostovanje pomogli su ljudi dobrog, velikog i plemenitog srca koji cijene i poštuju rad kulturnih amatera , koji se zalažu za očuvanje kulturne baštine našeg kraja, te time nagradili rad vrijednih amatera iz Glogovca.

Scroll to Top
Skip to content