14242259 1205066236233224 3092994125434793487 oOd 1970. godine u sklopu manifestacije Vinkovačke jeseni, svoje mjesto imaju i mali folkloraši koji njeguju i čuvaju od zaborava bogatu kulturnu baštinu svoga kraja. Kako bi pokazali što su naučili i uvježbali tijekom godine, te kako su dostojni nasljednici starijih čuvara tradicijskog naslijeđa, mali folkloraši iz svih županija Hrvatske, ali i dijaspore i prijateljskih zemalja, došli su na Vinkovačke jeseni.

Središtem Vinkovaca, u nedjelju 11. rujna, odzvanjala je pjesma, čuo se zvuk tradicijskih glazbala i tamburice. Tijekom povorke, djeca su pjevala i plesala. Prezentirali su dio tradicije okruženja u kojemu odrastaju i dokazali da su čuvari tradicijske kulture svoga mjesta.

Više od 2500 najmlađih čuvara hrvatske folklorne tradicije iz 60 KUD-ova i folklornih skupina sudionika Dječjih Vinkovačkih jeseni, prošlo je u šarenoj povorci preko pješačke zone, Trgom bana Šokčevića, Dugom ulicom preko Trga Franje Tuđmana, kroz Slavonski sokak do glavnog šatora, gdje je održan kulturno-umjetnički program. U svečanom mimohodu i kasnije u programu sudjelovala je i dječja grupa KUD-a „Rudar“ iz Glogovca te se predstavila igrama, brojalicama, pjesmama i plesovima Podravine.
Članovi KUD-a „Rudar“ dostojno su i ponosno predstavili Koprivničko-križevačku županiju na ovoj najatraktivnijoj manifestaciji. Domaćini malim Rudarima bili su članovi dječje grupe KUD-a „Ivan Goran Kovačić„ iz Ivankova.
Na povratku kući mališani su posjetili ZOO vrt u Markovcu Našičkom.

Scroll to Top
Skip to content