Udruga prijatelja kulture Vlado Dolenec važan je dio je kulturnog života u Koprivničkim Bregima, a svoje mjesto predstavlja širom Koprivničko –Križevačke županije i cijele Hrvatske. Od izborne skupštine koja je održana početkom 2009. godine za predsjednicu je izabrana gđa. Draženka Kuzminski. Udruga broji 28 članova, srednje i starije dobi, koji odgovorno izvršavaju sve zacrtane aktivnosti. U udruzi djeluje pod vodstvom gđe. Milice Podunajec i pjevački zbor, koji broji 15 članica. Zbor nastupa na gotovo svim kulturnim događanjima Općine, te stoga redovito imaju 4 probe mjesečno, a po potrebi i češće. Unutar udruge djeluju i mažoretkinje koje vodi gđica. Antonija Draganić. U 2009. godini udruga je sudjelovala na raznim manifestacijama i kulturnim događajima. Početkom godine sudjelovali smo na fašniku u hotelu „Picok“ u Đurđevcu, gdje je naš član udruge gosp. Ivan Matiša osvojio prvu nagradu u izboru najljepših maski – umjetničku sliku! U ožujku smo obilježili Dan žena te nas je naš član udruge gosp. Branko Čižmak ugodno iznenadio pripremivši nam domjenk i poklonivši svakoj ženi crveni cvijet. Prisustvovali smo i „Picokijadi“ u Đurđevcu, za koju smo se posebno dugo pripremali kako bi na što bolji način prezentirali radove i običaje na temu „V goricaj (pri nas saki dober gazda ima gorice). Na 4 traktorske prikolice, uz puno pjesme i veselja, prikazali smo običaje „V goricaj“ – kopanje, špricanje, vezanje, branje i prešanje grožđa i pečenje kestena. Trud se isplatio, jer smo uz veliku konkurenciju osvojili odlično drugo mjesto! U istom mjesecu sudjelovali smo i na velikoj manifestaciji Koprivničke turističke zajednice – Podravskim motivima. U dogovoru s turističkom zajednicom pripremile smo veće količine hrane za sudionike Podravskih motiva. Osim pripreme hrane, udruga je vrlo uspješno prezentirala scenski prikaz „Trenutak seoskog života“. Nadalje, sudjelovale smo na susretu pjevačkih zborova koji se održavao u crkvi u Sv. Ivanu Žabno. Također, zbor udruge je izvodio „Podravske pjesme“ na obilježavanju Dana općine Koprivnički Bregi i na taj način dao svoj doprinos obilježavanju općinskog dana. Udruga je uspješno prezentirana i na Danima renesanse u Koprivnici. Na svim manifestacijama počastili smo sudionike i gledatelje s poznatim bregovskim starinskim specijalitetima: bregovskom pitom, običnom pogačom, pogačom od oraha, štruklima od zelja, perecima, domaćim špekom, bregovskim pragma i rakijom. Na već poznatim bregovskim Danima zelja sudjelovale smo u pomoći oko pripreme bregovske pite i na sam dan održavanja Dana zelja prezentirale scenski prikaz „U seoskom dvorištu“. Prisustvovali smo i „Galovićevim jesenima“ u Petrancu, i posjetile dobrotvorni koncert u Glogovcu, koji je organizirao KUD Rudar kako bi se prikupila financijska sredstva i donirala župniku za obnovu crkve Sv. Roka u Bregima. Udruga je svojim financijskim sredstvima kupila svečane košulje, i dopunila 6 bregovskih nošnji, te štapove i adekvatnu obuću za mažoretkinje.

29.11.2009. organizirale smo već tradicionalni, 8. po redu, koncert na Brgima – „Sjećanje na Vladu“, a udruga je ujedno obilježila i 10 godina postojanja. „Sjećanje na Vladu“započeli smo misnim slavljem u crkvi sv. Roka, koje je bilo održano na spomen i sjećanje Vladi Dolencu. Nakon svečane mise kojoj je prisustvovao i preč. Mirko Horvatić, u društvenom domu održan je koncert u čast našem Vladi. Program je vodio gosp. Damir Gašparec, a koncert je otvoren nastupom zbora udruge uz izvedbu bregovske himne koju je napisao upravo naš Vlado. Minutom šutnje sjetili smo se i ostalih preminulih članova naše udruge: Željka Bačani, Ivana Tomiek, Đurđe Matiša, Milice Lipovac i Barice Zagorec. Nakon nastupa mažoretkinja udruge, nastupilo je mnogo izvođača: klapa Alojzije Stepinac iz Koprivnice, dječji zbor Križići iz Rasinje, zbor mladih župe sv. Roka iz Koprivnički Bregi, Doris Stanešić, tamburaški sastav (studentice), Franjo Barić, Miroslav Evačić, Doroteja Juratović, folklor udruge žena Koprivnički Bregi, Milan Frčko-književnik, Marica Hasan-glazbenica, Picer Ivan-pjesnik, Elizabeta Herceg-pjesnikinja. Koncertu je prisustvovala i obitelj Vlade Dolenca – sin Stjepan, roditelji Stjepan i Zlatica, sestra Ankica Sesvećan i nećaci Dario i Dalibor. Velikom broju gostiju i posjetilaca obratili su se i Vladini prijatelji Mladen Pavković, Stjepan Bićan i Stjepan Juranić. Koncert je bio odlično posjećen, a jedan od razloga je i velika zastupljenost najave samog koncerta u medijima, što možemo zahvaliti i gosp. Damiru Gašparcu koji je pomogao pri promociji. Hvala na pomoći pri organiziranju koncerta gđi. Milki Stanešić na postavljenoj izložbi, Općini Koprivnički Bregi na financijskoj pomoći, Radio Koprivnici, foto –studiju Oggy, HRT-u i Koprivničkoj turističkoj zajednici kao pokrovitelju manifestacije.

I na kraju, udruga je osnovala i dramsko recitalsku grupu, za koju vjerujemo da će odlično prezentirati naše mjesto i običaje. Pozivamo sve ljude dobre volje, koji imaju želju da se uključe u rad udruge, da zajedno promoviramo svoje mjesto, da nam se pridruže! Udruga prijatelja kulture „Vlado Dolenec“ s Predsjednicom udruge gđom. Kuzminski svim mještanima Općine želi sretan i blagoslovljen Božić i Novu 2010. godinu!! Draženka Kuzminski, predsjednica udruge prijatelja kulture „Vlado Dolenec“

Scroll to Top
Skip to content