15133906 1014283605348059 1531934879 oUdruga prijatelja kulture “Vlado Dolenec” Koprivnički Bregi u nedjelju, 20.11.2016. organizirala je koncert “Sjećanje na Vladu” s prijateljima.

Prvi koncert je održan 2001. na inicijativu Mladena Pavkovića i od tada se održava svake godine u organizaciji UPK “V. Dolenec” i uz novčanu podršku naše Općine, načelnika Maria Hudića i njegovih suradnika.

Ove godine sudjelovali su: “BEMIAN duo”, Pajdaši, dječji zbor i zbor mladih crkve sv. Roka, Marica Hasan, Elizabeta Herceg, Marija Hegedušić, Ivan Picer, Ivan Pobi, Ivan Magić, zbor UPK “V.Dolenec”, a koncert su došli podržati i prijatelji, koji su cijenili Vladu i podržavaju naše aktivnosti u kulturnom djelovanju.
HVALA svima Vama i našim članovima!

UPK “V. Dolenec”

„SJEĆANJE NA VLADU„ 20.11.2016.

Što za Bregovce znače Bregi pokazuju stihovi i glazba bregovskog skladatelja VLADE DOLENCA-
Bregi moji ,Bregi naši ,v srcu ste mi vi
na daleko ste poznati Bregi Koprivnički.
A crkvica naša lepa tu vu parku mirno spi ,
za Rokovo od davnina ,bodo došli ljudi svi—

-i upravo za Rokovo-naše proščenje- 2001.godine -Brege je zauvijek ostavio Vlado Dolenec.

Tko je bio Vlado Dolenec?
Vlado Dolenec rođen je 11.07.1955. u Koprivničkim Bregima od oca Stjepana i majke Zlatice. Osnovnu školu završio je u Bregima, a zatim odlazi u Zagreb u Sjemenišnu gimnaziju, a nakon toga toga upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu, a nakon toga odlazi u Grac na studij glazbe koji završava. Povratkom u Zagreb djeluje kao dirigent i skladatelj.

Zašto održavamo koncerte“ Sjećanje na Vladu“?
Vlado je bio glazbenik –dirigent, skladatelj i kantaur Duo ANIMA.
Kao samostalni glazbenik jedan dio života djeluje u Zagrebu , ali se vraća u Brege u svoju rodnu kuću živjeti s roditeljima i obitelji, koju je osnovao.Puno je radio na glazbenom području od pjevanja duhovnih pjesama i pjesama Podravine, zatim snimanja u svojem Studiju ANIMA, ali skladanje glazbe na tekstove naših poznatih pjesnika: Galovića, Tadijanovića, Maje Gjerek i drugih bilo je veliko zadovoljstvo.Sve pjesme su pune topline, a s tekstom Maje Gjerek i glazbom koju je on skladao:“ Božićni san“ nastupio je za Božić u Ciboni u Zagrebu
I sam je pisao tekstove i glazbu, a nama su najdraže pjesme:–„Bregi moji, Bregi naši „ i „Kraljice Hrvata“.
Često je svirao orgulje u našoj crkvi i u crkvi u Moćilama. Volio je rad s mladima.
Na prijedlog općine Koprivnički Bregi i podršku ljudi, koji vole i cijene kulturu,osnovao je 1999.god. Kulturno umjetničku udrugu i bio njen prvi predsjednik. Suradnja sa svima bila je dobra, jer je i njegov pristup bio ljudski i svaka osoba je za njega bila važna i poštivao je i tuđe mišljenje.
Nažalost njegov je rad prekinut 14.08.2001.g.,a želja mu je bila da u Brege dovede što više kulturnih sadržaja od pisane riječi do glazbe.
Danas bi njegova prisutnost bila značajna za Brege.

Vlado nije bio samo glazbenik, već i hrvatski branitelj s puškom i gitarom na bojištima.

Kada smo mi svi bili zbunjeni njegovom smrću UBIUDR“Podravka“-Koprivnica na inicijativu Mladena Pavkovića pozvala je našu Udrugu da budemo sudionici koncerta „Večer s Vladom Dolencom „-14. rujna 2001.g. u 19 sati.

Na koncertu su sudjelovali: Krešimir Blažek-voditelj, pjevač šansona Ivica Percl, BEMIAN-duo i mnogi drugi,a neki su i danas s nama.

Od tada svake godine održava se koncert „Sjećanje na Vladu“.

Da bi mogli nastaviti s djelovanjem održana je izborna skupština 14.11.2001.g na kojoj se Udruga imenuje jednoglasno:

– Udruga prijatelja kulture“Vlado Dolenec“ Koprivnički Bregi
– dosadašnja dopredsjednica Milka Stanešić izabrana je za predsjednicu i vodila UPK“V.Dolenec“ do 11.01.2009. Udruga je imala mnogo prijatelja, ali i puno aktivnosti.
Na prijedlog odvjetnika Stjepana Bićana i njegovo novčano sudjelovanje i organizaciju naše Udruge postavljena je Spomen ploča na rodnu kuću Vlade već 2003.g. i održan koncert“Sjećanje na Vladu“, a za Dan općine- 2005.g uz pomoć općine i načelnika Stojana Papac-otvoren je Trg Vlade Dolenca ispred Vatrogasnog doma, a ove godine Općina je podigla spomen ploču na Društvenom domu u Bregima,. Zbor je UPK“V.Dolenec“ sudjelovao je na otvorenju s pjesmom. U Bregima je gostovalo u ovih 15 godina mnogo KUD-ova, glazbenika i pjesnika, upravo kako je Vlado želio.

Zapisala: Milka Stanešić

 

Scroll to Top
Skip to content