MG 9237Udruga čuva i njeguje tradiciju svog sela Bregi i cijele Podravine. Pjesmom i čuvanju starih običaja prepoznatljivi smo već godinama ne samo u Podravini već i šire.

Godinama sudjelujemo na smotrama pjevačkih zborova i na susretima književnika, slikara, poznatih osoba iz javnog života iz Mađarske, Crne Gore pa čak i iz Japana.
Naša Udruga sudjeluje već godinama na Podravskim motivima i Manifestaciji Renesanse u Koprivnici, a na Picokijadi u Đurđevcu“ od leta do leta“ 7 puta.

Više puta smo osvojili 2. ili 3. mjesto na Picokijadi, a ove godine osvojili smo 1. mjesto na temu: “STARI ZANATI U BREGIMA“.

“Svako selo imalo je razne zanate i svatko je brinuo da to bude na korist svima u selu. Mi u Bregima nismo pleli korpe, nismo oblikovali glinu, nismo pleli uže, ali bilo je puno zanata, koji su koristili svima u selu i bez kojih se nije moglo zamisliti selo. Morali smo imati kovača za potkivanje konja, popravak kola i druge kovačke poslove.

A kakvo bi to bilo selo da nema šustera za popravak cipela, čizmi, ali iza izradu novih, koje su morale biti na“škrip“, kada si hodal.
Kak buš hodal po vulici, ako nemaš dobru švelju, a neke su bile jako preštimane, a šnajdera Franca svi su znali. Bregi su imali i vrsne stolare, a neki su nastavili tradiciju. Imali smo dobre cimermane, kolare,zidare, uljare…”
Sve su to radili uz svakodnevni posao u domaćinstvu. To smo pokazali upravo na manifestaciji starina. Uz zalaganje svih članova pobijedili smo u jakoj konkurenciji.

Uz to družili smo se s prijateljima koji vole kulturne sadržaje, jer mi smo prijatelji kulture.

Milka Stanešić, dopredsjednica UPK “V.Dolenec“

Scroll to Top
Skip to content