RECIKLIRANJE PODRŽI, ČISTI PLANET ODRŽI!

Ponovna uporaba proizvoda podrazumijeva bilo koji postupak kojim se proizvod, koji je bio zamišljen i konstruiran da tijekom životnog ciklusa ispuni minimalni broj radnih ciklusa, ponovno upotrebljava za istu svrhu za koju je predviđen ili za neku drugu funkciju, s pomoću pomoćnih proizvoda na tržištu ili bez njih.

POSTUPCI PONOVNE UPORABE MOGU UKLJUČIVATI:

OBNOVU: povrat proizvoda u zadovoljavajuće radno stanje
POPRAVAK: ispravak određene greške u proizvodu
PREPRODAJU: ponovna prodaja isluženog proizvoda ili njegovih dijelova
PONOVNU PROIZVODNJU: povrat proizvoda na početne specifikacije
NADOGRADNJU: nadogradnja proizvoda do postizanja boljih performansi u odnosu na početne.

Ponovna uporaba je mjera sprječavanja nastanka otpada koja se nalazi na prvom mjestu reda gospodarenja otpadom.

EU HIJERARHIJA OTPADA:

  1. SPRJEČAVANJE
  2. PONOVNO KORIŠTENJE
  3. RECIKLIRANJE
  4. OPORABA
  5. ODLAGANJE

Što se sve može ponovno upotrijebiti?

  • Tekstil, odjeća i obuća (sve vrste tekstila, odjeće i obuće)
  • Električni i elektronički uređaji (hladnjaci, ledenice, pećnice, strojevi za pranje rublja i posuđa, televizori, električne grijalice, multimedijski uređaji itd.)
  • Namještaj (ormari, kreveti, madraci, stolovi, stolice itd.)
  • Roba široke potrošnje (tanjuri, pribor za jelo i posuđe, knjige, igračke, sportska oprema, bicikli, dječja oprema, kolica, umjetnički i ukrasni predmeti itd.)
  • Građevinski materijal, automobilski dijelovi

KOJE SU KORISTI PONOVNE UPOTREBE?

Ponovna upotreba ima određene potencijalne prednosti: Osim uštede energije i sirovina kad se s korištenja mnogih proizvoda za jednokratnu uporabu prijeđe na korištenje jednog predmeta s višekratnom upotrebom, istovremeno se smanjuje broj novih predmeta koje treba proizvesti.

Smanjene su potrebe za odlaganjem i troškovi odlaganja. Korištenje jednog proizvoda za višekratnu upotrebu često je jeftinije od mnogih proizvoda za jednokratnu uporabu.

ZAŠTO JE VAŽNA PONOVNA UPOTREBA?

Ponovna upotreba važan je dio cjelovitog gospodarenja otpadom. Stjecanje navike ponovne upotrebe predmeta poput odjeće, obuće, namještaja ili drugih uporabnih predmeta predstavlja jedan od temelja odgovornog društva.

Ponovna uporaba proizvoda ili otpada ima pozitivne učinke na okoliš – sprječava onečišćenje vode, tla i zraka, štedi materijal i energiju i stvara uštede u kućanstvu. Osim očite ekološke perspektive, ponovna upotreba ima i svoju važnu gospodarsku te društvenu dimenziju.

Ponovna uporaba nekih predmeta gdje nema potrebe za većim popravcima, već samo čišćenjem, predstavlja zapravo aktivnost sprečavanja nastanka otpada.

NE KORISTITE PREDMETE ZA JEDNOKRATNU UPORABU

Korištenje jednokratne ambalaže u većini je slučaja samo stvar navike kao što je npr. kupovina plastične boce vode prilikom duljeg izbivanja iz kuće ili kupovanje papirnatih salveta.

NE BACAJTE - POPRAVITE ILI DONIRAJTE

Rabljenu odjeću prekrojite, napravite od nje razne ukrasne predmete ili donirajte

Neispravne uređaje pokušajte popraviti prije nego što ih odložite kao otpad

Od neiskorištene ambalaže zajedno napravite kreativne igračke

Staklenke koristite za pohranu sitnih predmeta, kasicu za štednju…

STVARI KOJE MOŽETE IZBACITI IZ UPORABE

Boce vode i ostalih pića – kupovine nove boce vode/tekućine, uložite u bocu za vodu za višestruku uporabu.

Plastične vrećice za kupovinu – Koristite vrećice za višekratnu upotrebu, najbolje platnene.

Jednokratno posuđe i pribor za jelo – Pokušajte koristiti posuđe i pribor za jelo od prirodnih materijala, odnosno stakleno, keramičko, porculansko, metalno, drveno, pa čak i ono od tvrde plastike.

Ambalaža od hrane „za van“ i „za ponijeti“ – kada planirate jesti vani, izbjegavajte i otpad od hrane i ambalažni otpad tako što ćete donijeti posudu za ponovnu upotrebu.

Salvete i papirnati ubrusi – primjer: Četveročlana obitelj koja koristi jedan papirnati ubrus ili salvetu pri svakom obroku odbaci oko 4300 papirnatih ubrusa ili salveta godišnje – ta je ista obitelj za utrošen novac mogla kupiti 100 kvalitetnih kuhinjskih krpa ili ubrusa koje će moći koristiti godinama, uštedjeti novac, smanjiti količinu otpada te spasiti drveće.

Scroll to Top
Skip to content