gamerAko još niste vidjeli, čuli ili pročitali za eSport, onda vam je internet konekcija u lošem stanju. Šalu na stranu, eSport je ustvari naziv za natjecateljsko igranje videoigara ili elektronički sport pa i otud takav naziv. Iako je više poznat i cijenjen u svijetu, Hrvatska ipak ima svoja dva igrača na velikoj sceni i to u popularnoj igri League of Legends, a to su dva dečka u svojim ranim dvadesetima koji dijele isto ime i istu poziciju na kojoj igraju. No, u našem mjestu krije se jedna buduća nada druge popularne igre Counter Strike: Global Offensive, a to je Fran Maroševac.

Fran je svoju karijeru u videoigrama započeo još 2008. u popularnom Call of Dutyju. 2011. godine prebacio se na League of Legends te je tada započeo i nešto ozbiljnije igrati. Igrao je razne turnire, no nažalost nije postigao dobre rezultate koji bi mu pomogli da ode u neki viši rang. Međutim, Fran je uz pomoć League of Legendsa upoznao jednu osobu koja mu je kasnije postala cura.

Kada ga je prijatelj nagovorio da proba igrati Counter Strike, Fran je to učinio i oduševio se, a sama igra donijela mu je puno uspjeha na Hrvatskoj sceni. Ušao je u Hrvatsku Pro Ligu te je igrao po manjim turnirima i ostvario odlične rezultate. Igrao je i Adria ligu sa svojom ekipom te je završio u top 8 timova na Balkanu. Nedavno je igrao kvalifikacije za Reboot turnir, koji će se održati u Zagrebu u 10. mjesecu, i završio je treći. Gigi, kako ga drugi zovu, i njegov tim imaju ozbiljne ambicije za neke velike turnire u budućnosti te se nadaju izaći i na svjetsku scenu. Trenutno im je najbitnije trenirati i igrati turnire na domaćim prostorima kako bi se što bolje uvježbali. ESport raste, svidjelo se to vama ili ne, i to eksplozivno. Franu želimo puno sreće, a za kraj bih mogao još nešto dodati, a to da je ta industrija već zaradila 750 milijuna dolara, dok bi sljedeće godine mogla dosegnuti i 1,8 milijardi. Treba izaći u susret tome i naučiti nešto. Koliko je popularan eSport, govori i činjenica da bi se 2024. godine mogao uvesti na Olimpijadu.

Autor članka: Lovro Maroševac

Scroll to Top
Skip to content