11354737 905111639562020 2058817992 nKriževačko veliko spravišče je kulturno-povijesno-turistička manifestacija i tradicionalna pučka svečanost koja se održava u Križevcima od 1968. godine prvog vikenda u mjesecu lipnju. Manifestacija se temelji na Križevačkim štatutima i legendi iz 14. stoljeća o pomirbi kalničkih šljivara i križevačkih purgera. Prema legendi ponos i netrpeljivost vladali su između križevačkih obrtnika, koji su bili ponosni na gradsko porijeklo i kalničkih seljaka, koji su dobili plemićke titule od kralja Bele IV., jer su mu pomogli hraneći njega i njegovu pratnju šljivama, dok je bio u nevolji na Starom gradu Kalniku.

Nakon ljubavi mladog Kalničana i mlade Križevčanke, Kalničani i Križevčani odlučili su se pomiriti te su napravili gozbu, koja je trajala tri dana i noći. Kalničani su dovezli vino, a Križevčani dali dva vola. U cijelom ceremonijalu postoje i glavne uloge: križevački notarijuš, kalnički kaštelan, varoški sudac, “fiškuš”, “vunbacitelj” . Organizira se i Viteški turnir kralja Bele IV.
Na poziv KUD-a Križevci i KUD-a „Prigorje“, velika folklorna i tamburaška sekcija KUD-a „Rudar“ sudjelovala je na manifestaciji „Križevačko predvečerje“ na završnoj večeri 48. Križevačkog velikog spravišča.
U programu su uz domaćine sudjelovali: KUD Delovi, KUD „Prigorec“- Sveti Petar Orehovec, KUD“ Skakavac“-, Sveti Rok, Karlovac, KUD „Srce“- Koprivnica, Potkalnički Plemenitaši, te KUD „Brčansko kolo“- Brčko iz Bosne i Hercegovine.
Velik broj posjetitelja, pažljivo i zainteresirano pratilo je nastup svih sudionika.
Kako bi program bio što bogatiji i raznovrsniji, u dogovoru sa domaćinima, Glogovčani su izveli koreografiju „Procvale su ruže mjesečarke“ – pjesme i plesove Podravine.

Scroll to Top
Skip to content