Kako su i 2021. godinu obilježile mjere i ograničenja vezano uz rad s područja kulturno-umjetničkog amaterizma, KUD „Rudar“ Glogovac usmjerio je svoje aktivnosti u prvoj polovici godine na izradu i popravaka narodnih nošnji, izradu i popravak obuće, rekonstrukciju i popravak tambura, dogovaranje snimanja filma u povodu obilježavanja 20 godina postojanja društva ( studijsko audio snimanje, video snimanje po lokacijama, montažu, mastering), pisanje glazbenih aranžmana za tamburaše te postavljanje novih koreografija za sve tri skupine plesača.

S blažim popuštanjem mjera od mjeseca svibnja dana 20. svibnja održavamo uz sve propisane mjere Izbornu godišnju skupštinu zbog isteka mandata Upravnog i Nadzornog odbora KUD-a.

Već idućeg dana 21. 05. 2021. počinjemo sa probama tamburaša i pjevačkim probama uz propisane mjere održavanja distance, nošenja maski, dezinfekcije ruku i prostora  i određenog broja ljudi koji može biti prisutan u zatvorenim prostorima.

Tamburaši se tako prvi puta susreću sa novi načinom sviranja dvoglasnih farkaš tambura koje smo uspjeli rekonstruirati putem prijave na natječaj Ministarstva kulture 2020.g. gdje je projekt prepoznat kao bitan za kulturu jer je muziciranje na farkaš tamburama uvršteno u nematerijalnu kulturnu baštinu Republike Hrvatske.

Nakon popuštanja mjera dana 28. lipnja na stranicama KUD a objavljujemo obavijest o upisu novih članova, te povodom toga dana 17. srpnja organiziramo druženje na terasi ispred Nogometnog kluba Rudar pod nazivom Prijatelj plus kako bi nove članove upoznali sa našim radom. Probe se organiziraju po tri do četiri dana u tjednu ovisno o dogovoru tj. jednom puta tjedno za svaku od pet sekcija.

Prvi nastup 2021.g. imali smo na manifestaciji Podravski motivi, pa je tako dana 03.srpnja nastupio tamburaški sastav, a dana 4. srpnja ŽVS Rudarice. Dana 18. kolovoza, u dogovoru sa voditeljicom dječjih folklornih sekcija višeg i nižeg uzrasta organizirali smo piknik  i druženje za naše najmlađe članove. Na svečanoj sjednici Dana Općine Koprivnički Bregi, dana 16.kolovoza  nastupali su u programu ŽVS Rudarice i tamburaški sastav KUD-a Rudar.

Dana 28. kolovoza  članovi KUD-a Rudar sudjelovali su na manifestaciji Ivanečki kresovi u Koprivničkom Ivancu sa novom koreografijom Podravine sa velikom plesnom skupinom i tamburaškim sastavom. Dana 29. kolovoza ŽVS Rudarice nastupile su u programu „Šetnja kroz naivu“ u Hlebinama, na imanju Stari zanati.

ŽVS Rudarica nastupale su dana 19. rujna i na 18. Županijskoj smotri malih i vokalnih sastava, koja se održala u Domu kulture Đurđevac. Rudarice su u programu sudjelovale u kategoriji izvorna pučka glazba, a predstavile su se podravskim napjevima. Na jesenskim Podravskim motivima dana 3. listopada nastupali su velika plesna skupina i tamburaški sastav.

ŽVS Rudarice bile su gošće na Danima zelja i Bregofske pite koja manifestacija se održavala dana 9. listopada. Tokom godine pjevale su i na pet ceremonija vjenčanja. Posljednji nastup 2021.g. članovi KUD-a imali su na Danima rakije u Hlebinama, na imanju Stari zanati dana 23. listopada gdje su sudjelovale Rudarice, tamburaši i velika plesna skupina.

Kako ove godine KUD svoju 20. godišnjicu postojanja nije mogao obilježiti prigodnim koncertom zbog pandemije, članovi KUD-a snimili su film „Prvih 20“ čije snimanje je održano tijekom mjeseca rujna, listopada i studenog. U snimanju su sudjelovale sve sekcije KUD-a, bivša predsjednica i bivši voditelji sekcija. Filmom se nastojao prikazati cjelokupan rad KUD-a u prvih dvadeset godina. Na ponos svih članova, projekcija filma „Prvih 20“ održana je 18. prosinca u Društvenom domu Glogovcu, kojom prigodom su nastupile mala i srednja plesna skupina u pratnji tamburaša.

KUD Rudar Glogovac

Scroll to Top
Skip to content