WP 20160710 015Na poziv KUD-a¨“Sloga“ iz Miklouša, članovi folklorne i tamburaške sekcije KUD-a „Rudar“ sudjelovali su na manifestaciji tradicijske kulture „Zapovijed pod lipom“. Drugi vikend u srpnju je vikend kada stanovnici Miklouša i okolnih sela slave svoje starinske običaje i kulturnu tradiciju.

Zapovijed je običaj koji seže daleko u prošlost hrvatskoga naroda i hrvatskog sela. Dugo se zadržala u Moslavini i u selu Miklouš.

Ono što danas zovemo običajem zapovijedi, u prošlosti je bio službeni čin, način informiranja i obavještavanja svih – zapovijed vlasti upućena narodu u svim dijelovima prostora na koji se vlast odnosi.

Manifestacija, koja traje nekoliko dana, završila je susretima folklornih skupina iz Karlovačke, Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke, te domaćina iz Sisačko-moslavačke županije. Susrete je otvorio gradonačelnik grada Čazme, g. Dinko Piraka, a program je pratila Vesna Peršić Kovač, prof. etnologije, te pohvalila sve skupine na usklađenosti nošnji, odabiru pjesama i plesova te odličnoj izvedbi.
Članovi KUD-a Rudar predstavili su se pjesmama i plesovima Podravine.

Scroll to Top
Skip to content