Prošlog vikenda održana je 22. Zeljarijada, glavna kulturna, gospodarska, zabavna i gastronomska manifestacija Općine Vidovec.

U bogatom programu koji je trajao tri dana održani su Dani polja, Zeljarske igre, predstavljanje jela od Varaždinskog zelja, kuhanje Megasarme, Dječja smotra folklora, Sajam starih zanata i gospodarski sajam, natjecanje u kuhanju Zeljarskog kotlića, biranje najboljeg Vidovečkog gibanika, Međunarodna smotra folklora, pucanje iz kubura te nezaobilazne Zeljarske noći.

Na poziv domaćina i organizatora Zeljarijade, članova KUD-a Vidovec, na ovoj manifestaciji sudjelovali su i mali i veliki Rudari.
Prvog dana manifestacije, u petak 20.09.2019. održana je Dječja smotra folklora. Osam dječjih skupina predstavilo se pjesmama, plesovima i igrama svojeg zavičaja, što je doprinijelo raznolikom i veoma lijepom programu. Neposredno prije Dječje smotre folklora, održane su Dječje zeljarske igre na kojima  su “snagu i spretnost” odmjerili članovi dječjih folklornih skupina. Osnovni rekvizit u igrama bila je glavica vidovečkog zelja, a cilj igara je prisjećanje na stare dječje igre i druženje.
Zadnjeg dana manifestacije održana je Međunarodna smotra folklora koja je najavljena pucanjem iz kubura. Samoj smotri prethodio je Svečani mimohod svih sudionika i konjskih zaprega nakon čega je uslijedila Sveta misa zahvalnica u crkvi sv. Vida u Vidovcu te program u kojem je sudjelovalo 12 folklornih ansambala iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske.
Folkloraši i tamburaši KUD-a „Rudar“ iz Glogovca u svom programu izveli su koreografiju pjesama i plesova Podravine te dostojno predstavili svoje mjesto i Općinu Koprivnički Bregi.

Scroll to Top
Skip to content