Naša općina uspješno se uključila u dva nova projekta financirana iz EU fondova i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike: Zaželi – Pomoć je moć i Stižem po tebe, nisi sam.

Realizacija ovih projekata omogućiti će povećanu skrb i pomoć našim starijim i socijalno i zdravstveno ugroženim mještanima.

Ovime nastavljamo i dosadašnju uspješnu provedbu mnogobrojnih projekata na način da osiguravamo sredstva iz EU fondova i preko javnih poziva u sklopu programa nadležnih ministarstava.

Dosada je bila riječ većinom o infrastrukturnim projektima, a uz prijavu projekta „Putevima podravskih rudara“ u segmentu uređenja okoliša i razvijanja turističkih sadržaja (čekamo objavu rezultata) sa ova dva projekta pokazujemo da puno brinemo i o socijalnoj komponenti i osiguravamo pomoć našim najpotrebitijim mještanima.

U sklopu projekta Pomoć je moć zaposlene su i 3 geronto domaćice iz naše općine čime pozitivno utječemo na zapošljavanje i jačanje životnog standarda naših mještana.

U daljnjem tekstu donosimo detaljnije informacije o oba projekta i na koji način se mještani mogu javiti i dobiti potrebnu pomoć.

EU projekt ZAŽELI – POMOĆ JE MOĆ

PARTNERI NA PROJEKTU: Općina Koprivnički Bregi, Općina Legrad, Općina Podravske Sesvete, Općina Gola, Općina Ferdinandovac, Općina Koprivnički Ivanec, HZZ, Centar za socijalnu skrb Koprivnica, Centar za socijalnu skrb Đurđevac

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 1.392.977,00 kn

SUFINANCIRANJE: 85% EU, 15% RH

VRIJEME PROVEDBE PROJEKTA: od 9. mjeseca 2020. godine, 18 mjeseci

U sklopu projekta „POMOĆ JE MOĆ“, Općina Koprivnički Bregi zaposlila je 3 gerontodomaćice koje su počele obilaziti starije i nemoćne osobe na području Općine od 1.ožujka 2021.g.

Svaka od žena će imati minimalno 6 korisnika.

Opis poslova gerontodomaćica: skrb o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovom domu/kući, pomoć u kupovini i dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvu korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava – dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i slično, pomoć u socijalnoj integraciji, pružanje podrške korisniku kroz razgovore i druženja, te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima). 

Projekt Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike STIŽEM PO TEBE, NISI SAM 3

Program “Stižem po tebe, nisi sam 3”- besplatni prijevoz i dostava za osobe starije od 60 godina i osobe s invaliditetom s područja Koprivničko- križevačke županije

Općina Koprivnički Bregi sudjeluje kao partner na programu „Stižem po tebe, nisi sam 3“- besplatni prijevoz i dostava za osobe starije od 60 godina i osobe s invaliditetom s područja Koprivničko-križevačke županije, a čiji nositelj je Udruga invalida Koprivničko-križevačke županije, zajedno sa 11 partnera.

Program je isto odobren u sklopu Javnog poziva Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022. godinu. Ministarstvo je za prvu godinu odobrilo 119.000,00 kn.

Partneri: Koprivničko-križevačka županija i općine Koprivnički Bregi, Drnje, Đelekovec, Gola, Hlebine, Legrad, Koprivnički Ivanec, Novigrad Podravski, Sokolovac i Virje.

Partneri sudjeluju u samoj promociji projekta i njegovom sufinanciranju.

Glavne programske aktivnosti su besplatni prijevoz (k liječniku, na dijagnostičke pretrage, u ljekarnu, trgovinu, poštu, razne institucije, bazen, u crkvu i sl.) I dostava (lijekova iz ljekarne, namirnica iz trgovine i sl.) Koje će se obavljati kao i prethodne godine kombi vozila našim Udrugama koje su od studenog prošle godine prilagođene prijevozniku u invalidskim kolicima.

Program je namijenjen osobama starijih od 60 godina (posebice starijim samcima, članovima staračkih kućanstava, starijim osobama nižeg socijalno-ekonomskog statusa) i osobama s invaliditetom i/ili kroničnim bolestima s područja Koprivničko-križevačke županije, posebice onima iz općine Koprivnički Bregi, Drnje, Đelekovec, Gola, Hlebine, Legrad, Koprivnički Ivanec, Novigrad Podravski, Sokolovac, Virje te korisnicima iz Koprivnice.

Od 01.01.2021. zaposlen je vozač Darko na puno radno vrijeme. Prijevoz i dostava dostupni su radnim danom od 7 do 15 sati. Potrebno je javiti nekoliko dana ranije, radnim danom od 7 do 15 sati na telefon Udruge: 048 / 671-158 ili 099 / 216-2939 ili na e-mail: udruga-inv-kc-kz-zup@kc.htnet.hr

Korisnici programa ne moraju biti članovi Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije.

Vozilo je prilagođeno i za prijevoz osoba u invalidskim kolicima. 

Mario Hudić, načelnik Općine Koprivnički Bregi

Scroll to Top
Skip to content