S obzirom da u našoj općini imamo puno kvalitetnih vinogradara koji su u proteklim godinama na raznim izložbama dobivali mnoštvo priznanja za iznimnu kvalitetu svojih vina, ovim putem ih obavještavamo o novom natječaju koji im može pomoći u daljnjem razvoju njihove djelatnosti. 

Ovo je na tragu strategije daljnjeg razvoja općine kojom se uz kontinuiranu realizaciju niza velikih kapitalnih infrastrukturnih projekata fokusiramo i na projekte usmjerene na jačanje turističkih i promotivnih sadržaja poput već prijavljenog projekta „Putevima podravskih rudara“, a čiji je sastavni dio prezentacija bogate eno gastro ponude koju promoviramo i koja bi sigurno bila atraktivna za sve posjetitelje naše općine (vrhunska kvalitetna  vina, bregofska pita, jela sa zeljem, gorički doručak). 

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019. – 2023. za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina.

Ciljevi mjere su povećanje proizvodnje kvalitetnih vina i povećanje konkurentnosti proizvođača kroz modernizaciju vinogradarskih tehnika, kroz nova ulaganja u infrastrukturu vinarija i prerađivačkih kapaciteta, a u cilju smanjenja troškova proizvodnje uzimajući u obzir zahtjeve iz područja sigurnosti hrane i visokih ekoloških standarda u procesu proizvodnje. 

Korisnici mjere

Poduzeća u sektoru vina (vinarije – fizičke i pravne osobe upisane u Vinogradarski registar u trenutku podnošenja prijave), organizacije proizvođača vina, udruženja dvaju ili više proizvođača ili sektorske organizacije.

Prihvatljive aktivnosti i troškovi 

Troškovi izgradnje/poboljšanja, stjecanja (kupnje) nepokretne imovine radi prenamjene u vinarije i/ili prezentacijske i/ili prodajne objekte, troškovi kupnje novih strojeva i opreme, opći troškovi povezani s izgradnjom/poboljšanjem, stjecanjem nepokretne imovine i troškovima kupnje novih strojeva i opreme, troškovi kupnje ili razvoja računalnih softvera i kupnje patenata, licencija i autorskih prava te registracije zajedničkih žigova.

Preduvjet

– fizičke osobe obveznici  poreza na dohodak/poreza na dobit

– mikro, mala, srednja i velika poduzeća

Visina i intenzitet potpore

Maksimalan iznos potpore po projektu je:

EUR 1.500.000 za mikro, mala i srednja poduzeća

EUR 750.000 za velika poduzeća s manje od 750 zaposlenih i prometom manjim od 200 milijuna EUR

EUR 550.000 za ostala velika poduzeća

Razina potpore:

za mikro, mala i srednja poduzeća maksimalna potpora iznosi 50% (70%*)

za velika poduzeća s manje od 750 zaposlenih i prometom manjim od 200 milijuna EUR potpora iznosi 25% (35%*)

za ostala velika poduzeća potpora iznosi 24% (34%*)

*Uvećani intenzitet (naveden u zagradama) primijenit će se za sve projekte koji budu odobreni do 15. listopada (što, naravno, ovisi o kvaliteti i cjelovitosti pripreme projektne dokumentacije).

Prijave se podnose do 30. travnja 2021. godine.

Iako su oni direktni korisnici mjere i apliciraju svoje projekte na natječaj, svi zainteresirani vinogradari mogu se obratiti u Općinu za pomoć oko tehničkih detalja pripreme i prijave projekata, s obzirom da imamo veliko iskustvo u aplikaciji i dobivanju sredstava na natječajima EU fondova i raznih Ministarstava, kao i kasnijoj realizaciji uz nadgledanje i kontrolu mjerodavnih tijela.

Dodatne informacija o natječajima mogu se dobiti i na brojeve telefona 01 5806 307 i 01 5806 308.

Mario Hudić, načelnik Općine Koprivnički Bregi

Scroll to Top
Skip to content