U subotu 25.05.2019. godine Udruga žena Bregi održala je prvu manifestaciju “Očuvanje nematerijalne kulturne baštine” s ciljem da educira sve Udruge s područja Koprivničko-križevačke županije o baštini koju posjedujemo i kako je zaštiti. 

Predsjednica Udruge gđa. Suzana Bukvić pozdravila je sve prisutne Udruge i goste te im zahvalila na dolasku, a zatim je objasnila kako se ideja za ovu manifestaciju rodila prošle godine kada smo održale radionicu “Očuvanje nematerijalne kulturne baštine Podravskog kraja” gdje su se predstavile Udruga žena Đurđevac s pogačom z oreji, Udruga žena Virje s mazanicom, DIF Koprivnički Ivanec s ivanečkim vezom i naravno mi sa našom slasticom “bregofskom pitom”. To su sve redom zaštićena nematerijalna kulturna dobra RH koja su dobila rješenje od Ministarstva kulture. 

Prisutnima se obratio i dožupan Ratimir Ljubić zahvalivši na pozivu i naglasio kako mu je uvijek lijepo u Bregima. Zatim je načelnik Općine Koprivnički Bregi g. Mario Hudić otvorio manifestaciju i zahvalio članicama udruge što rade na promicanju Bregofske pite. Predsjednica Udruge je načelniku uručila majicu s logom bregofske pite kao zahvalu za podršku kao i dvjema bivšim predsjednicama Udruge žena Bregi gđi. Milki Stanešić i Ireni Margetić Sobota koje su pokrenule zaštitu bregofske pite. Nakon uvodnih govora uslijedilo je predstavljanje bregofske pite, o samim počecima kako je tekla zaštita umijeća pripreme bregofske pite pa sve do sudjelovanja na raznim manifestacijama diljem Lijepe naše, održanim radionicama gdje su se prenosila znanja izrade slastice te osmišljavanja loga bregofske pite, majica, pregača, ambalaže i letaka.  Zatim nam je gđa. Vesna Peršić-Kovač – viša kustosica muzeja grada Koprivnice, održala zanimljivo predavanje na temu ” Nematerijalna kulturna dobra s područja Koprivničko-križevačke županije” gdje je govorila o zaštićenim dobrima naše županije i o smjernicama kako zaštiti nematerijalno kulturno dobro. Bilo je poučno i veliko hvala gđi. Vesni Peršić-Kovač na sudjelovanju. Poslije službenog programa, svi prisutni su se lijepo proveli uz večeru i tamburaše.

Snježana Kuhar

Scroll to Top
Skip to content