IMG 6631

Danas je u prostorima PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja održana prezentacija dosadašnjih i budućih aktivnosti LAG-a PODRAVINA za općine Peteranec, Koprivnički Bregi i Koprivnički Ivanec koje su naknadno pristupile LAG-u PODRAVINA.
Osnivačka skupština LAG-a PODRAVINA održana je 15. listopada 2012. godine. Osnivači LAG-a su grad Đurđevac i općine Drnje, Ferdinandovac, Gola, Hlebine, Kalinovac, Molve, Novigrad Podravski, Novo Virje, Podravske Sesvete i Virje, a pristupanjem tri nove općine LAG PODRAVINA prostire se na ukupno 15 jedinica lokalne samouprave u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ukupna površina LAG-a iznosi 805,28 km² i broji 40.250 stanovnika.

Obzirom da su se u LAG-u PODRAVINA nakon osnivačke skupštine intenzivirale aktivnosti na izradi Lokalne razvojne strategije u okviru kojih je realizirano devet radionica za predstavnike javnog, privatnog i gospodarskog sektora, uključivanje tri nove općine za PORU kao koordinatora izrade Lokalne razvojne strategije to je značilo novi izazov. Odlučeno je da se podatci za općine Peteranec, Koprivničke Brege i Koprivnički Ivanec uključe u osnovnu analizu, te da se napravi zajednička radionica za predstavnike sva tri sektora, kako bi im se dala mogućnost aktivnog sudjelovanja u izradi Lokalne razvojne strategije LAG-a PODRAVINA.

Uvodno se nazočnima obratila ravnateljica PORE Melita Birčić koja je izrazila veliko zadovoljstvo odlukom navedenih općina da pristupe LAG-u PODRAVINA, te naglasila važnost ove inicijative. Voditeljica Odjela za regionalni i ruralni razvoj te strateško planiranje Tihana Kraljić predstavila je LAG PODRAVINA, te detaljno prezentirala sve do sada izvršene aktivnosti. Pozvala je općine da do kraja mjeseca dostave ispunjene pristupnice za članove LAG-a koji će predstavljati javni, privatni i civilni sektor u Skupštini LAG-a, te da prikupe i na za to predviđenom obrascu dostave projektne prijedloge za koje planiraju financiranje iz fondova EU. Tajnica LAG-a Silvija Lukačin prezentirala je podatke iz osnovne i swot analize, te ciljeve, prioritete i mjere iz Lokalne razvojne strategije. Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Božidar Vrabelj i zamjenica načelnika Općine Koprivnički Bregi Đurđica Mustaf naglasili su da od LAG-a imaju velika očekivanja, ali i da su svjesni važnosti takvih inicijativa i partnerstava u budućem razdoblju ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju i kandidiranja zajedničkih projekata na fondove Europske unije.

Scroll to Top
Skip to content