17. Dani zelja i bregofske pite

Dana 5. listopada 2014. održani su 17. Dani zelja i bregofske pite u organizaciji Udruge prijatelja kulture „Vlado Dolenec” i Općine Koprivnički Bregi. Ove godine, iako u malom broju zeljara i svih onih koji su se uključili uspjeli smo organizirati hvale vrijednu manifestaciju na kojoj se je moglo vidjeti mnogo različitih sadržaja od natjecanja u kuhanju sekeli gulaša, natjecanju za naj zeljaricu, vaganje najteže glavice zelja, kulturno- umjetničkog programa, prikaz „kak se peče bregofska pita” te naše drage izlagače OPG koji su izlagali na štandovima. Prodavala se i bregofska pita i štruklji sa zeljem koji su vrlo brzo prodani tako da nismo zadovoljili sa potražnjom sve one koji su htjeli kupiti, ali se nadamo da ćemo druge godine pripremiti više pite i štruklji tako da bude za sve koji će željeti kušati naše delicije.

 

Vezano za natjecanje u kuhanju sekeli gulaša htjeli bih se zahvaliti g. Zlatku Sedlanić koji je stvarno profesionalno odradio ovo natjecanje te se nadam da su svi koji su kuhali bili zadovoljni. Prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole Koprivnički Bregi, drugo mjesto Klub za starije osobe „Mariške” Koprivnica, treće mjesto Obrtnička škola Koprivnica, a četvrto mjesto ekipa iz Sirove Katalene.

Što se tiče natjecanja za naj zeljaricu, tražili smo stvarno najoriginalniju zeljaricu, znači nešto kreativno i maštovito što se moglo povezati sa zeljem. Komisija se je složila da su stvarno puna truda u kreaciju odjeće uložile tete iz vrtića, tako da su Dominik Eršetić i Ana Ravenski iz dječjeg vrtića „Potočić” Koprivnički Bregi odnjeli nagradu za naj zeljaricu jer su stvarno bili posebni. Željeli smo da titula zeljarice bude stvarno zaslužena. Lijepa zeljarica bila je i kreacija krojačkog obrta „Vida” iz Bregi tako da je ona dobila drugu nagradu. Treću nagradu odnijela je zeljarica iz Sirove Katalene, a četvrto mjesto „Mariške” iz Koprivnice. Hvala svima koji su se natjecali. Organizirali smo i povorku sa kojom smo započeli cjelodnevno druženje. Ove godine u povorci bili su old timer traktori (ali ne i traktoristi), tako da hvala svima koji su svojim angažmanom upriličili povorku. Svečanom svetom misom zahvalili smo Bogu za plodove jeseni, a velečasni Josip Košćak sve je to skupa blagoslovio. Prikaz „Kak se peče bregofska pita” pripremila nam je naša vrijedna Karolina Gatarić. Zahvaljujem se svima koji su se ove godine uključili u organizaciju manifestacije kako bi nam pomogli, a koje su to obitelji oni znaju. Zahvaljujem i svima sponzorima koji su na bilo koji način pomogli, a posebno Općini Koprivnički Bregi i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Jela od zelja pripremao nam je hotel „Zlatan” Koprivnica.

Na kraju cjelodnevnog druženja uživali smo u koncertu tamburaškog sastava „Milenij” .

Zelje, zelje, bregovsko zelje. I tako je završila još jedna u nizu manifestacija DANI ZELJA I BREGOFSKE PITE!

Scroll to Top Skip to content