esperanto

Dana 23. lipnja 2012.g. u Koprivničkim Bregima otkrila se spomen ploča u čast Iliji Puhalu, osnivaču esperanto pokreta u Koprivničkim Bregima. Uz sudjelovanje esperantista iz 15 država sa 4 kontinenta, nastup dječje folklorne skupine KUD-a “RUDAR” Glogovac i prigodni  govor otkrivena je spomen ploča.

Ilija Puhalo rođen je 1899.g. u Koprivničkim Bregima. Osnivač je esperanto pokreta u Bregima 1924.g. i nositelj aktivnosti vezanih uz esperanto, te je bio predsjednik bregovskog Kluba esperantista sve do svoje smrti 1937.g. U doba između dva svjetska rata, esperanto se razvio najintenzivnije među mještanima u Kop. Bregima gdje je Klub esperantista postigao takve uspjehe da je postao poznat diljem svijeta. Najznačajniji uspjeh bregovskih esperantista bilo je održavanje VII. Jugoslavenskog Esperanto kongresa, 20. i 21. svibnja 1934. g. u Kop. Bregima i Koprivnici.

Zbog toga je na čast Općini Kop. Bregi i svih članova Dokumentacijskog esperantskog centra, te na njihovu inicijativu, uz 75. obljetnicu od smrti Ilije Puhala, otkrivanje spomen ploče u njegovu čast.

Sanela Došen

Scroll to Top
Skip to content