Povijest K. Bregi 5.4.2013. Dom mladih KC 25

Povijesno društvo Koprivnica i općina Koprivnički Bregi organizirali su 5. travnja 2013. godine manifestaciju pod nazivom „Kulturna baština općine Koprivnički Bregi“. 

Dom mladih u Koprivnici bio je pretijesan za veliki broj gostiju i uzvanika koji su željeli vidjeti razvoj naselja Bregi, Glogovac i Jeduševac kroz povijest te kulturnu baštinu Općine. 

Na početku, prisutnima su se obratili predsjednica Povijesnog društva Koprivnica Ružica Špoljar, načelnik općine Koprivnički Bregi Mario Hudić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal i savjetnica obnašateljice dužnosti gradonačelnika, zamjenica gradonačelnika Helena Hećimović. Kroz povijest općine Koprivničkih Bregi prisutne su vodili Robert Čimin (arheološka nalazišta i arheologija), Ranko Pavleš (srednji vijek), Hrvoje Petrić (novi vijek), Marina Matiša (dvadeseto stoljeće), Dragutin Feletar (rudarstvo) te Vesna Peršić Kovač (nošnja). Posjetitelji su kroz njihova zanimljiva i stručna izlaganja mogli saznati mnoštvo interesantnih, do sada nepoznatih detalja i podataka o povijesnom razvoju Koprivničkih Bregi, Glogovca i Jeduševca.

Kulturni dio programa svojim nastupom su uveličali KUD “Rudar” Glogovac, zbor UPK “Vlado Dolenec” dok je Vesna Papac prisutne upoznala s “Bregofskom pitom” koja je 2012. godine upisana u Registar nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Na kraju programa posjetitelji su mogli uživati u gastro specijalitetima – od bregofske pite i drugih kolača, sira, prga, zeljarenja do goričkog doručka i vinarenja. Za ugodnu i veselu atmosferu pobrinuo se tamburaški sastav “Pajdaši”. Vrijedni članovi svih udruga naše Općine na uistinu dojmljiv način predstavili su kulturu i običaje mjesta gdje žive, a brojni posjetitelji bili su oduševljeni pripremljenim programom i tradicionalnim delicijama.

Galeriju fotografija s održane manifestacije možete pogledati ovdje.

Scroll to Top
Skip to content