Udruga žena Bregi s ponosom se predstavila na 3. Štrudlafestu u Jaškovu pored Ozlja sa svojom Bregofskom pitom kao zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom RH.

Na poziv gđe.Tihane Bakarić da sudjelujemo na 3. Štrudlafestu u suradnji s Renesansnim festivalom Koprivnica, u nedjelju 16.09.2018. godine uputile smo se put malog mjesta Jaškovo pored Ozlja- predivan kraj. Pošto je tema bila štrudla mi smo pripremile štrukle od zelja kako bismo promovirale naše “Dane zelja i bregofske pite” i naravno neizostavno našu slasticu bregofsku pitu. Mogu Vam reći da ne znam koja od te dvije delicije je izazvala više interesa kod posjetitelja, ali i kod medija jer je naša predsjednica Suzana Bukvić bila zvijezda intervjua za Nova TV i HRT.
Kao nagrada uloženom trudu svim ženama koje su radile na tome da se zaštiti priprema bregofske pite (Milka Stanešić, Irena Sobota Margetić, Vesna Papac…) je jedan u nizu pozitivnih komentara: “Miris jabuka i cimeta, okus grožđica i već sam u nekom drugom godišnjem dobu. Gospođe su nam objasnile da se radi o kolaču koji je na listi nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske i nakon što smo je kušali, možemo samo reći- zasluženo.” (Forking Croatia)

Hvala članicama koje su pripremile pite i štrukle: Suzani Bukvić, Ljiljani Ivezić, Katarini Šegrc, Vanji Mihalić, Martini Ivanušec te Snježani Kuhar. Ujedno i zahvaljujemo OPG-u Krešimir Blažeković na doniranom mladom zelju za pripremu štrukli i teti Mici Prvčić na jabukama kao i na dobrim savjetima.

I za kraj ne manje važno ovo nam je bilo prvo predstavljanje loga bregofske pite, ali više o tome na službenom predstavljanju na našoj radionici u 10-tom mjesecu ove godine, a do tada lijep pozdrav od vrijednih članica.

Snježana Kuhar, tajnica Udruge

Scroll to Top
Skip to content