Još jedna godina je pri kraju, a mi zadovoljne i sretne jer smo odradile i više nego što smo planirale za 2022.godinu, na našoj redovnoj skupštinu početkom ove godine.

Nakon skoro 2 godine pauze zbog korone konačno smo u mjesecu ožujku krenule s druženjima s ostalim Udrugama te proslavile Dan žena kod Udruge žena Vinica. Sve sudionice su zaključile kako je lijepo vidjeti osmijeh na licima žena te slobodno i bez ograničenja družiti se.

Događanja kroz godinu – povodom Uskrsa dale smo intervju o običajima u Bregima i pripremi bregofske pite kojom se ponosimo i promoviramo je diljem naše županije čak i šire, a na Cvietnu nedjelju smo dijelile maslinove grančice prije mise. Bile smo domaćin 3.Koprivničkom  polumaratonu u Bregima i na cilju u Koprivnici , trkače smo dočekale sa bregofskom pitom i okrijepom, a istog tog jutra smo sudjelovale na izložbi kolača  na 7.Virovskoj prkačijadi. Mjesec lipanj započele smo s našom manifestacijom „Očuvanje nematerijalne kulturne baštine“ gdje su nam gošće bile potpredsjednica Silvija Turk i Martina Skenderović Babojević iz Udruge Rudarska greblica i prezentirale nam svoj kolač rudarsku greblicu koji je 29.hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU. Hvala im na savjetima kako da i mi krenemo u zaštitu bregofske pite na EU razini. Drugog jutra unatoč umoru na poziv našeg župnika Branka Horvata dočekale smo hodočasnike na Camino Podravina ruti koja prolazi kroz naše Brege te ih lijepo ugostile bregofskom pitom, perhecima i kolačima koje smo same pripremile, a vlč.Branko Horvat je pripremio piće i klipiće. Za kraj mjeseca lipnja sudjelovale smo na izložbi starinskih kolača  i podsuknjenki u Đurđevcu na Picokijadi. S posebnim zadovoljstvom smo podržale našu Udrugu dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Koprivnički Bregi u organizaciji njihovog tradicionalnog druženja s ostalim udrugama dragovoljaca Kc-kž županije. Ove godine smo po prvi puta sudjelovale na Renesansnom festivalu u suradnji sa UPK Vlado Dolenec i zajedničkim snagama smo predstavili naše Brege. Na poziv TZ Koprivničko-križevačke županije 02.09.2022. sudjelovale smo na Viroexpo 25.-tom međunarodnom sajmu gospodarstva,obrtništva i poljoprivrede u Virovitici i predstavile našu slasticu bregofsku pitu.….sudjelovale smo na 29. Jesenskim Podravskim motivima gdje smo prezentirale jela od zelja kojima su posjetitelji bili oduševljeni te smo dali intervju za HRT i VTV….isti vikend smo organizirale nastup stand-up komičara Aleksandra Lazića u društvenom domu koji je bio pun nasmiješenih ljudi.

Došla je na red i izborna skupština Udruge na kojoj su članice dale povjerenje za sljedećih četiri godine starom vodstvu – Ljiljana Ivezić blagajnica, Snježana Kuhar  tajnica i Suzana Bukvić predsjednica Udruge. Na Interslastu u Tuheljskim toplicama dokazale smo da pečemo odlično i ostale kolače, a ne samo bregofsku pitu. Naša članica Katarina Šegrc osvojila je zlatnu medalju za najbolju izvornu pogaču s orasima, a Snježana Kuhar brončanu medalju u kategoriji rolade s roladom od kestena. Ponosne smo jer je prepoznat naš rad i zalaganje. Pozivamo sve žene s područja Bregi da nam se pridruže u radu, posebno mlađe generacije..ako volite peći kolače i družiti se onda ste dobrodošle u Udrugu žena Bregi.

Javile smo se na natječaj Ministarstva kulture – tajnica udruge Snježana Kuhar prijavila je i osmislila program gdje su nam odobrena sredstva za kupnju konvekcijske pećnice. Cilj nam je bio jačanje kapaciteta sudionika uključenih u proces očuvanja pripreme slastice bregofske pite i prenošenje znanja na mlađe generacije te smo održale radionicu „Očuvanje bregofske pite kroz generacije“ na kojoj smo prikazale izradu bregofske pite, a potom su pitu pripremali učenici 4.razreda OŠ Koprivnički Bregi i djeca iz Dječjeg vrtića Potočić. Odlično smo se zabavili i hvala svima koji nas podržavaju u našem radu.

Za kraj godine ćemo još sudjelovati na Srednjovjekovnom Božićnom sajmu i idemo na zasluženi odmor.

Hvala svim članicama na uloženom trudu i zalaganju u radu Udruge, sve smo mi volonterke i svoje slobodno vrijeme dajemo za promociju bregofske pite i našeg sela Bregi.

Svim mještanima Općine Koprivnički Bregi želimo Sretan i blagoslovljen Božić te Sretnu Novu 2023. godinu!

Članice Udruge žena Bregi

Scroll to Top
Skip to content