Drage mještanke i mještani,

pred nama su blagdan Svetog Roka i Dan Općine Koprivnički Bregi, a od protekle svečane sjednice Općinskog vijeća godinu dana brzo je prošlo.

Ovim putem želim istaknuti da sam izuzetno zadovoljan sa velikim investicijama i projektima koje su realizirane ili započete u tih godinu dana. Unatoč globalnoj pandemiji korona virusa u 2020.g. i vrlo negativnom efektu na ekonomska kretanja i gospodarstva u cijelom svijetu pa tako i Hrvatskoj, u povijesti naše Općine će 2020. godina biti zapisana kao jedna od najznačajnijih i najuspješnijih.

Više nego ikad, pokazalo se da smo dobro planirali i racionalno koristili proračunska sredstva jer ćemo u ovoj godini realizirati i više kapitalnih projekata nego što smo planirali, a ujedno i osigurati provođenje i financiranje programa za sve generacije naših mještana. Neće biti nepopularnog „kresanja“ proračuna jer je Općina likvidna i moći će uz financijsku potporu naših partnera kao što su Hrvatske vode, KC Vode i Hrvatske ceste te nadležnih Ministarstava financijski zatvoriti sve završene i započete projekte u 2020. godini. Dobar primjer je i kupnja radnih bilježnica u vrijednosti od 54.000 kn za sve učenike osnovne škole u Bregima i Glogovcu od koje nismo odustali, kako bi financijski olakšali roditeljima početak nove školske godine.

Vrijednost investicija u ovoj godini koje se mogu vidjeti na slikama u prilogu prelazi 8.000.000 kn, a izvorni godišnji proračun iznosi oko 5.500.000 kn. S obzirom na to, kao i situaciju s korona virusom, možemo reći da se i u ovoj godini nastavio veliki investicijski val u našoj općini nasuprot trendovima i pesimističnim predviđanjima zbog pandemije, a siguran sam da će se tako nastaviti i u slijedećoj godini.

Naravno, nismo zaboravili našu školu, vrtić, kulturno umjetničke udruge i udruge žena, dobrovoljna vatrogasna društva, sportske klubove, lovce, branitelje, bikere, dakle sve one koji obogaćuju društveni život naše općine i kojima ćemo i ove godine isplatiti značajna financijska sredstva za potporu njihovom radu. Brinemo se i o njihovim prostorijama i našim društvenim domovima pa smo investirali u nabavku raznih novih uređaja, stolova i stolica, rekonstrukciju bina, postavljanje novih laminata i pločica, a s čime se možemo ponositi kada nam dolaze gosti na razne manifestacije i događanja u našoj općini.

Uvijek sam spominjao ravnomjerni razvoj naše općine, a veći kapitalni projekti u ovoj godini ga najbolje oslikavaju – izgradnja kanalizacijske mreže i asfaltiranje ceste u Jeduševcu, izgradnja pješačko-biciklističke staze i parkirališta nasuprot groblja u Glogovcu, izgradnja pješačko – biciklističkog mosta u ulici Matije Gupca, postavljanje nove ograde i asfalta ispred mrtvačnice te asfaltiranje dijela Ulice Vladimira Nazora u Koprivničkim Bregima.

Uz sve ove projekte bilo je i puno drugih aktivnosti, kao što je primjerice sanacija poljskih puteva i raspisivanje natječaja za zakup državnog zemljišta, a što je izuzetno važno za naše poljoprivrednike u OPG-ovima i poljoprivredu kao tradicionalnu djelatnost u našoj općini.

Pripremili smo i prijavili projekt Putevima podravskih rudara u vrijednosti od cca. 750.000 kn, kojemu je cilj revitalizacija šumskog prostora u okolici izvora vode i bivšeg rudnika u Glogovcu i razvijanje turističke ponude naše općine i županije. Nakon što se (nadamo se) odobre sredstva i realizira prvi dio projekta, možemo ga dalje nadograđivati tijekom slijedeće godine, a zatim i početi s komplementarnim turističkim projektima kao što je razvoj vinskih cesta s obzirom na velik broj vinara i njihova visoko kvalitetna vina u našoj općini.

Na jesen ćemo krenuti i s projektom „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“, u sklopu kojeg će se moći zaposliti određeni broj žena u našoj općini i koje će obilaziti starije i nemoćne mještane i pomagati im u svakodnevnom obavljanju njihovih osnovnih životnih potreba. Ukupna vrijednost projekta je 1.392.977 kn, partneri su Centar za socijalnu skrb Koprivnica i dio općina u našoj županiji, a stopa vlastitog sufinanciranja 0%.

Bilo je još puno aktivnosti, puno ih planiramo i u budućnosti, ali neću ih zasada spominjati jer vjerujem da se u prethodnom tekstu i na slikama vidi da moji suradnici i ja činimo sve kako bi naši Bregi, Glogovac i Jeduševac bili mjesta za ugodan i kvalitetan život za sve naše sadašnje i buduće mještane. Drago mi je čuti puno komentara u općini i izvan nje da već sada ona to i jesu.

Svim mještankama i mještanima želim blagoslovljen blagdan Svetog Roka i sretan Dan Općine Koprivnički Bregi!

Vaš načelnik Općine, Mario Hudić

Scroll to Top
Skip to content