Nakon uspješne 2020. godine i niza realiziranih projekata, u našoj općini istim tempom nastavljamo i ove godine. Staru 2020.g. ispratili smo s novom javnom rasvjetom uz dio pješačko-biciklističke staze na ulazu u Koprivničke Brege iz smjera Miklinovca, a siguran sam da nas i u ovoj godini čeka puno svijetlih trenutaka i novih velikih investicija.

rasvjeta2Kad sam spomenuo dio staze s novom rasvjetom dodao bih da imamo i najavu Grada Koprivnice o spajanju pješačko-biciklističke staze iz smjera Miklinovca sa stazom na ulazu u Koprivničke Brege, što bi uz dobru prometnu povezanost bio novi pozitivan doprinos aktualnoj dobroj suradnji naše Općine i Grada Koprivnice.

U proračunu imamo pripremljene projekte i projekte pred izdavanjem građevinske dozvole, s čijom realizacijom planiramo krenuti u što kraćem roku pa ih ovim putem želim najaviti mještankama i mještanima općine.

Naglasak je na daljnjem poboljšanju i modernizaciji prometne infrastrukture koja podrazumijeva obnovu lokalnih cesta, izgradnju autobusnog ugibališta, nastavak izgradnje pješačko-biciklističkih staza i rekonstrukciju cestovnog mosta, kao i dodatnom omogućavanju dostupnosti vodovodne i kanalizacijske mreže mještanima. 

Tako je u planu polaganje novog sloja asfalta u ulicama Ljudevita Gaja i Kolodvorskoj ulici u Koprivničkim Bregima. Radovi bi trebali krenuti odmah po završetku zimskog perioda i otvaranju asfaltnih baza, a procijenjena vrijednost je cca. 400.000 kn.

Sukladno proračunskim mogućnostima, tijekom godine planiramo i asfaltiranje na kraćim dionicama u pojedinim naseljenim dijelovima općine gdje smo dosada kontinuirano šljunčali i ravnali makadamske puteve nakon većih kiša i prirodnih nepogoda. 

Predan je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju autobusnog ugibališta sa nadstrešnicom u Glogovcu (uz cestu ispred Društvenog doma), a nakon njenog izdavanja pristupili bi radovima čija se vrijednost procjenjuje na cca. 150.000 kn. 

Tijekom ove godine nastaviti ćemo sa izgradnjom pješačko-biciklističkih staza kako bi povećali sigurnost pješaka i biciklista u prometu, a posebno djece i starijih osoba.

Predan je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju pješačko-biciklističke staze u Ulici braće Radić u Koprivničkim Bregima, a projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

Pri kraju je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju pješačko-biciklističke staze u Ulici Stjepana Radića u Glogovcu, od Podravske magistrale i postojeće pješačko-biciklističke staze do sjecišta s Bilogorskom ulicom.

Procijenjena vrijednost radova za izgradnju obje staze je preko 4 milijuna kuna, a s obzirom na visok financijski iznos i specifičnost terena na pojedinim dionicama planirana je izgradnja u više faza. 

Jako me veseli i najnoviji dogovor koji smo postigli s Županijskim cestama, a riječ je o rekonstrukciji i proširenju cestovnog mosta u Ulici Matije Gupca u Koprivničkim Bregima, koji je godinama kritična prometna točka i na kojoj se nažalost dogodilo dosta prometnih nesreća. Općina će sufinancirati izvođenje radova sa 20% od ukupne vrijednosti, a nakon što Županijske ceste provedu natječaj, u ljetnim mjesecima se planira izvođenje radova. Uz već izgrađeni pješački most, ovo je značajan projekt kojim će se podići sigurnost svih sudionika u prometu na ovom mjestu. 

Kad zbrojimo navedene vrijednosti svih projekata (bez PDV-a) dolazimo do iznosa blizu 5 milijuna kuna, koja uz vlastita proračunska sredstva planiramo osigurati preko raznih natječaja i uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova i Koprivničko-križevačke županije.

Zahtjevna gospodarska godine je pred nama s nažalost još uvijek aktualnom pandemijom korona virusa, no vjerujem da ćemo u tome uspjeti kao i dosada jer smo kvalitetno pripremili projekte, imamo znanja i iskustva u apliciranju na natječaje i dobivanju sredstava od nadležnih institucija i EU fondova i u konačnici samoj realizaciji projekata sukladno njihovim strogim kriterijima i kontroli. 

Na kraju, ali ne i najmanje važno, želim spomenuti da je u dogovoru sa našim partnerima KC Vodama u tijeku izrada projektne dokumentacije za dodatno proširenje vodovodne i kanalizacijske mreže u Glogovcu. Nakon izdavanja građevinskih dozvola, izvesti će se radovi na proširenju obiju mreža kojima će se omogućiti priključci novim domaćinstvima na vodovodnu mrežu u Vinogradskoj ulici i Vinogradskom odvojku, kao i na kanalizacijsku mrežu u Ulici Dugačko brdo, Voćarskoj ulici, Vinogradskoj ulici i Vinogradskom odvojku.

S obzirom da je riječ o više dionica, zakonski propisi zahtijevaju pripremu zasebnih projekata pa će se tako i sami radovi izvoditi u više faza, no najvažnije je da smo postigli dogovor za njihov siguran početak i da će nakon završetka biti omogućeni novi priključci i time dodatno povećan komunalni standard u svim naseljima naše općine. 

Mario Hudić, načelnik Općine Koprivnički Bregi

Scroll to Top
Skip to content