POTOPLJENI BREGI

Velike količine kiše prouzročile su poplave i na području naše Općine, kakve se na pamte desetljećima. Dana 13. i 14. rujna 2014. godine od ranih jutarnjih sati mještani, vatrogasci i Stožer zaštite i spašavanja uložili su velike napore kako bi moguću štetu od poplava sveli na minimum, ali na žalost nekim kućama, podrumima i dvorišnim objektima nije se moglo pomoći zbog izrazito velike količine vode koja se naglo slila na područje naše Općine.
Ovim putem zahvaljujemo se mještanima, DVD-u Koprivnički Bregi i DVD-u Glogovac na trudu i nesebičnoj pomoći, koju su pokazali u trenucima kada je bilo najteže i najpotrebnije, te praktički sami obranili naselja naše Općine.

 

Odmah iza poplava Općina je sama krenula u sanaciju najkritičnijih puteva i odvodnih jaraka kako bi mještani mogli normalno putovati na posao, djeca uz školu; pri čemu su najviše oštećeni bili lokalni šodrani putevi u našoj Općini. Radovi će se nastaviti, a u proteklih desetak dana načelnik Općine sa svojim suradnicima je obavio intenzivne razgovore i obišao teren sa predstavnicima Hrvatskih voda i ŽUC-a, kojima je jasno naznačeno da Općina od njih očekuje hitnu sanaciju najkritičnijih točki, odnosno kanala i odvodnih jaraka koji su u njihovoj ingerenciji. Uz to, Općina će morati izdvojiti i već je izdvojila znatna financijska sredstva za saniranje i popravak svih oštećenih lokalnih i nerazvrstanih cesta, asfaltiranih i neasfaltiranih, u suradnji sa poduzećima Koming i Rupić.
Ovim putem apeliramo na mještane da ozbiljno shvate potrebu održavanja svojih odvodnih jaraka i tunela ispod kuća prohodnim, a na pojedinim mjestima pokazalo se da će biti potrebno i dizati mostove i ugrađivati šire tunele, odnosno približno ujednačiti njihovu širinu u svakoj ulici. Ovo se odnosi i na tunele i mostove kojima poljoprivrednici dolaze na svoja polja, jer su se i tu pojavile kritične točke, a što se u budućnosti radi opće sigurnosti svih mještana više ne može tolerirati.
Pred nama su jesen i zima sa mogućim ponovnim obilnim kišama, pa će djelatnici Općine i mještani morati napraviti sve što je u njihovoj mogućnosti da se kvalitetno pripremimo za takve situacije, a od Hrvatskih voda, ŽUC-a i ostalih nadležnih poduzeća očekujemo da odrade svoj posao i riješe što prije probleme koji su u njihovoj ingerenciji, a utječu na sigurnost svih mještana naše Općine.
Još jednom zahvaljujemo svima koji su pomogli u najkritičnijim trenucima, te možemo konstatirati da smo na našem nivou i sa našim sustavom obrane čiju okosnicu čine DVD-a Koprivnički Bregi i Glogovac zajedno napravili sve što je realno bilo u našoj moći, te spriječili puno veće štete i moguće tragične posljedice po zdravlje i život naših mještana.
Za našu Općinu proglašena je elementarna nepogoda, te će se po ustaljenim procedurama popisati i procijeniti nastale štete, a nakon toga i utvrditi kakve su mogućnosti nadoknade štete mještanima, u svakoj od općina naše Županije u kojima je proglašena elementarna nepogoda.

Načelnik Općine Koprivnički Bregi, Mario Hudić

Scroll to Top
Skip to content