U ponedjeljak 19. rujna od 11:30 do 13:30 sati u prostoru Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica (Ul. Braće Radić 7) u Koprivnici će Zaklada Ana Rukavina održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akciju u Koprivnici Zaklada Ana Rukavina održat će kako bi se pomoglo mladoj Sari kojoj je za potpuno ozdravljenje od rijetke autoimune bolesti potrebna transplantacija krvotvornih matičnih stanica, ali i svim oboljelim osobama koje čekaju svog podudarnog darivatelja.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije, limfoma te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta, a sam postupak darivanja je siguran za darivatelje.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (World Marrow Donor Association), upisano više od 62.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 156 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Scroll to Top
Skip to content