zeneuzajedniciU sklopu projekta „Provedba programa javnih radova za aktivaciju žena u lokalnoj zajednici” čija su sredstva dodijeljena iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, Općina Koprivnički Bregi po prvi puta dobila je mogućnost zaposliti „Žene u zajednici“. Od travnja ove godine u navedenom projektu radile su dvije gospođe iz naše općine; Kristina Jadanović i Snježana Hodalić.

Zajedno su imale 17 korisnika od kojih su većina samci te im je pomoć bila i više nego potrebna. Pomagale su im najviše oko kućnih poslova, no posla je bilo i oko kuće, ovisno o godišnjem dobu. U ljeti, uz kućanske poslove kosile su travu, uređivale vrt, a u jesenskom periodu pomagale su im oko pospreme drva i pripreme za zimu, od rezanja zelja do pospremanja kukuruza.

„Udomaćile smo se kao da su naši. Prvo kada dođemo u kuću ponude nas s hranom, znaju se i razljutiti ako ne uzmemo, a razgovor im je i više nego potreban. U samom početku bili su rezervirani i neugodno im je bilo reći što im sve treba pomoći znajući da našu pomoć neće morati platiti. Jako nam je lijepo s njima i daju nam poneki životni savjet. ” – rekle su zaposlenice.
Korisnici su se navikli na njihovu pomoć te su se osjećali ispunjeno kada su Kristina i Snježana sa njima. Uz posao, sklopila su se nova prijateljstva što je razlog više za težak rastanak korisnika i zaposlenica.
Kroz ovaj program ostvarena je obostrana pomoć. Uz mogućnost zaposlenja žena, od velike je važnosti pomoć koja je pružena mještanima starije životne dobi.
Nadamo se novom raspisivanju programa, kako na koristi žena iz naše općine, tako i mještana koji su u potrebi koristi usluge pomoći u svome domu.

Scroll to Top
Skip to content