U društvenom domu u Koprivničkim Bregima 23.10.2022. godine održale smo radionicu „Očuvanje bregofske pite kroz generacije“, na kojoj smo prikazale izradu bregofske pite, a potom su pitu pripremali učenici 4.razreda OŠ Koprivnički Bregi i njihova učiteljica Dragica Horvat-Fuček, djeca iz Dječjeg vrtića Potočić sa tetom Sofijom Krapinec i Suzana Beti.

Pite smo ispekli u novoj konvekcijskoj pećnici UNOX XFT183 čiju kupnju je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija RH – program zaštite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara, na koji je tajnica udruge Snježana Kuhar prijavila i osmislila program , a s ciljem jačanja kapaciteta sudionika uključenih u proces očuvanja pripreme slastice bregofske pite i prenošenje znanja na mlađe generacije. Pećnica se pokazala korisnom jer skraćuje vrijeme pečenja za 30%, a kvalitetu pripremljenih pita ocijenio je i stručni žiri u sastavu Milke Stanešić, prve i počasne predsjednice Udruge žena Bregi, Zlatka Sedlanića, promotora kulinarstva u Podravki te sadašnje predsjednice Udruge Suzane Bukvić.

Žiri se složio da su sve pite bile odlične i svim sudionicima smo uručile prigodne nagrade i naravno pitu da je kušaju njihovi prijatelji u školi i vrtiću. Hvala svim sudionicima što su se odazvali na naš poziv i sudjelovali na radionici gdje smo se svi dobro zabavili te ovim putem očuvali od zaborava našu kulturnu baštinu – slasticu bregofsku pitu koja se od 2012. nalazi na popisu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Udruga žena Bregi

Scroll to Top
Skip to content