Svoju radnu godinu KUD Rudar Glogovac započeo je održavanjem proba svih sekcija, sukladno epidemiološkim mjerama, dok je 21. redovna Skupštine Društva održana dana 02.travnja 2022.g. u prostorijama malog Društvenog doma u Glogovcu, na kojoj su prezentirani  Izvještaj o radu za 2021.g., Izvještaj o stanju blagajne za 2021.g. , Izvještaj Nadzornog odbora za 2021.g., te su donijete Odluke o planu i programu rada za 2022.g. i o okvirnom financijskom planu za 2022.g.

Probe su nadalje tijekom čitave godine organizirane po tri do četiri dana u tjednu ovisno o dogovoru tj. jednom puta tjedno za svaku od 5 sekcija (velika, srednja i mala folklorna, tamburaška, te vokalna).

Ženski vokalni sastav Rudarice tijekom proljeća se pripremo za Županijsku smotru malih i vokalnih sastava, koja se dana 05.lipnja  održala u Domu kulture Đurđevac. Rudarice su u programu sudjelovale izvodeći jednu obradu podravske pjesme i četiri izvorne pjesme iz Kupresa, što je od strane selektora ocijenjeno kao predano i hrabro upuštanje u rekreaciju autentičnog pjevanja i drugih krajeva.

Tijekom lipnja u studiju Intek Croatia, snimile su glazbenu podlogu spota za predstavljanje Koprivničko-križevačke županije u okviru projekta moja.hr, koji spot je  dostupan na youtube.com.

Nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških mjera, Društvo je organiziralo manifestaciju Večer folklora, na zadovoljstvo ne samo članova, već i mještana Općine, te svih sudionika. Manifestacija je održana 11.lipnja, a naši dragi gosti ove godine bili su KUD Stative iz Karlovca, KUD Fijolica iz Orehovice, te HPD Ferdo Rusan iz Virja.

Velika plesna skupina marljivo je čitavo proljeće vježbala za Županijsku smotru izvornog i koreografiranog folklora, koja se održala 10.lipnja u Svetom Petru Orehovcu, a prestavili su se koreografijom „Primi dragi ružicu od mene“, voditeljice Josipe Draganić, u glazbenoj obradi voditelja tamburaške sekcije Tomislava Fajafara.

Dana 03. srpnja u sklopu obilježavanja svetkovine Marije Srpanjske KUD je organizirao dane otvorenih vrata. U prostorijama KUD-a članovi su prigodno izložili narodne nošnje, tamburaške instrumente, te tradicijska hrvatska glazbala,  kako bi posjetitelji zavirili u bogato kulturno nasljeđe koje se ondje čuva.

Velika skupina, zajedno sa tamburaškim sastavom nastupila je dana 09.srpnja u Jalžabetu, na smotri folklora 23. Šlingani dani u organizaciji KUD-a Elizabeta.

Sljedećeg dana ŽVS Rudarice nastupale se u Župi Sv. Benedikta u Donjim Mostima.

U danima od 13. do 16.srpnja 2022.g. Društvo je organiziralo Malu školu folklora, na kojoj su mali polaznici naučili tko su rudari, rudarske priče i legende, imali su se prilike upoznati sa tamburaškim i tradicijskim instrumentima, nošnjama, plesovima, sve kroz pomno osmišljene aktivnosti i igre. Mala škola folklora okupila je mnogobrojne polaznike, a zadnji dan škole obilježilo je zajedničko druženje uz roditelje.

Kako je Općina Koprivnički Bregi gostovala dana 06. kolovoza u gradu Bűku u republici Mađarskoj u obilježavanju 20. Hrvatskih kulturnih dana, tom prilikom članovi KUD-a Rudar Glogovac nastupali su u kulturno-umjetničkom programu, te su obnovili stara prijateljstva, upoznali mlađe članove s tradicijom Hrvata u Mađarskoj, te dogovorili nove susrete i druženja.

Dana 13. kolovoza velika folklorna skupina sa tamburaškim sastavom, te vokalna sekcija Rudarice uveličali su svojim nastupom svečanu sjednicu Općinskog vijeća u Koprivničkim Bregima, povodom dana Općine.

Ove godine uložili smo puno i u edukaciju naših članova. Od 26. do 28.08. sedam je članova pohađalo seminar za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom Glazbena plesna kultura dinarskog područja- dinarske pjesme i plesovi u organizaciji Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac, s ciljem promicanja baštine dinarskog kraja. Tom prigodom KUD se obogatio za još jedan instrument- autentičnu dangubicu. 03. i 04. rujna sedam naših  članova sudjelovalo je na Seminaru folklora alpske zone u Maruševcu koji su organizirali KUD Klaruš, Varaždinski folklorni ansambl, te Zajednica kulturno-umjetničkih udurga Varaždinske županije. Uz odlično društvo i iskusne voditelje, okušali su se u raznovrsnim plesovima i pjesmama Zelinskog prigorja i južnog Gradišća. Dana 12. studenog tri su naša člana sudjelovala na vokalnom seminaru prof.Zrinke Posavec u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije. Također, u njihovoj organizaciji održao se dana 19. studenog seminar za svirače tradicijskih glazbala na kojem su sudjelovala i tri polaznika našeg KUD-a. Voditelj seminara bio je Stjepan Večković, solista na tradicijskim glazbalima u Ansamblu Lado, izrađivač tradicijskih glazbala i dugogodišnji voditelj raznih seminara.

Kao i prethodnih godina, naše Rudarice svojim su nastupima uveličale ceremonije vjenčanja, pa su tako u bračnu luku ispratile i svoje članice Vedranu Posavec (18.lipnja), Maju Šignjar (24. rujna), te Maju Solinu (08. listopada).

Također, i ove se godine nastavila suradnja sa glazbenikom Ivanom Grobenskim, pa su naše Rudarice s njim marljivo vježbale u studiju, spajajući Ivanove pjesme s napjevima koje inače izvode, te su tako pripremljeni program predstavili dana 03. rujna na prvom izdanju manifestacije E.T.N.O. (Edukacija. Tradicija. Novi izričaji. Okupljanje.) u koprivničkom Kampusu, koja manfestacija je posvećena promoviranju lokalne tradicije.

Društvo je dana 18. rujna bilo domaćin Županijske smotre tamburaških sastava Koprivničko-križevačke županije, a u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije. U programu su nastupili tamburaški sastav KUD-a Stari Graničar Cirkvena, uz pratnju voklanog sastva KUD-a Stari Graničar, te tamburaški sastav KUD-a Rudar Glogovac, uz pratnju vokalnog sastava Rudarice. Selektor Hrvatskog sabora kulture pohvalio je KUD Rudar za organizaciju smotre, te pohvalio oba KUD-a koji su i u ovo doba pandemije uspjeli održati članstvo i entuzijazam sviranja. 

Dana 29. rujna Rudarice su održale koncert u crkvi sv. Mihaela u Miholjancu, dok su 16. listopada nakon sv. mise u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici imale mali koncert, na poziv fra Franje, izvodeći tom prigodom dvije marijanske pjesme koje je on uglazbio prije mnogo godina.

Članovi KUD-a Rudar Glogovac nastupali su dana 23.listopada na imanju Stari zanati u Hlebinama  na manifestaciji Dani rakije. Posjetiteljima su se predstavile Rudarice, sa nekoliko napjeva, te velika folklorna skupina i tamburaški sastav sa koreografijom Podravine. Na kraju programa izveli su vlastito smišljene „bećarce“, na prigodnu tematiku rakije. Posjetitelje manifestacije ni kiša nije omela u gledanju i slušanju pripremljenog programa, a niti u kušanju friško pečene rakije i čvaraka.

Dana 26. listopada Rudarice su bile gošće na festivalu „Sanoborske ciklame“ u Samoboru.

Dana 07. studenog članovi KUD-a ugostili su nekoliko članova HKUD-a Široka Kula, koji su predstavili ličke pjesme i plesove, kako bi naši članovi što uspješnije ovladali korakom i pjesmom koju pripremaju za svoju novu koreografiju. Naime, Društvo je drugu polovicu godine posvetilo izradi ličkih nošnji, te pripremanju koreografije kojom će proširiti svoj repertoar i na područje Like, a koju koreografiju planiraju izvesti na Božićnom koncertu.

Naše Rudarice sudjelovale su i kao predstavnice Hrvatske na internacionalnom festivalu tradicionalnog pjevanja „Pjesmo moja, mio razgovore..“, koji se održao u Sarajevu 26. i 27. studenog.

Dana 02.prosinca nastupile su u Domoljubu na tradicionalnom humanitarnom koncertu Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije.

U danim koji slijede Društvo predano radi na pripremi Božićnog koncerta koji će se održati 17. prosinca, a na kojem kao i svake godine neće nedostajati dobre atmosfere, pjesme, plesa i glume. Sretni što nakon dvije godine pauze možemo naše mještane uvesti u božićno raspoloženje prezentirajući im naš trud i rad. Vikend prije koncerta, u nedjelju 11. prosinca u Društvenom domu u Glogovcu održat će se radionica božićnih ukrasa i kićenje božićnog drvca.

Nakon našeg koncerta KUD Rudar biti će gost na 17. Božićnom koncertu koji će održati KUD “Juraj Lončarić” Hrženica u Župnoj crkvi Svetog Jurja u Svetom Đurđu, u srijedu 21. prosinca. KUD vodi naš bivši voditelj tamburaša prof. Tomislav Cvrtila, stoga se veselimo zajedničkom nastupu i druženju kojim ćemo obilježiti i kraj ovogodišnjih nastupa.                                                                                                

KUD Rudar Glogovac

Scroll to Top
Skip to content