Dvorana Koprivničkog Doma mladih bila je premala da primi sve one koji su u petak, 5. travnja namjeravali saznati nešto više o kulturnoj baštini Općine Koprivnički Bregi. Ovaj hvale vrijedan događaj održan je u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica i Općine Koprivnički Bregi koja se građanima Koprivnice predstavila na najbolji mogući način. Na samom početku, okupljenim znatiželjnicima obratila se  predsjednica Povijesnog društva Ružica Špoljar, potom je o svojoj općini  nadahnuto govorio i njezin predsjednik Mario Hudić, a ispred Županije obratio se i Ivica Pal.

Općina Koprivnički Bregi broji nešto manje od dvije i pol tisuće stanovnika koji žive u mjestima Glogovac, Jeduševac  i  Koprivničkim Bregima koje su mnogi do nedavno smatrali prigradskim naseljem Koprivnice. No, ova općina nije poznata samo po proizvodnji kvalitetnog zelja i bregovske pite, ima ona i  svoju bogatu povijest . U Jeduševcu se nalazi kapelica Sv. Ivana Krstitelja a Bregi su poznati po crkvi Sv. Roka gdje se na „Rokovo“ svake godine okupljaju mnogobrojni vjernici iz Koprivnice i okolnih mjesta. Bregi su ucrtani na Vincklerovoj karti iz 1639. godine, a u dokumentima iz  1659. godine spominje se da u Bregima ima 40 kuća po čemu se dade zaključiti da je ondje živjelo čak nekoliko stotina ljudi. O povijesnim značajkama Općine detaljno su govorili Robert Čimin koji je pojasnio arheološka nalazišta na ovom području, Ranko Pavleš predstavio je Brege u srednjem vijeku, dok je Hrvoje Petrić  govorio o novom vijeku. Marina Matiša obradila je život u Bregima u dvadesetom stoljeću, Dragutin Feletar  govorio je o rudarstvu na ovom području dok je Vesna Peršić Kovač nazočne upoznala sa nošnjama.

I dok su mnogobrojni posjetitelji pažljivo saslušali zanimljiva predavanja o povijesti Općine, Udruge žena Bregi i Glogovac  ugodno su iznenadili prikazima starih običaja na selu te mnogobrojnim i raznovrsnim delicijama kojima nitko nije mogao odoljeti. Dakako, najveća gužva bila je na mjestu gdje se dijelila Bregovska pita koja je od 2012. upisana i u Registar kulturnih dobara Hrvatske i čiju su pripremu sudionici mogli vidjeti na licu mjesta. Nazočnima su se pjesmom i plesom predstavili i Zbor Udruge prijatelja kulture Vlado Dolenec, KUD Rudar iz Glogovca te tamburaški sastav Pajdaši.

Scroll to Top
Skip to content