340-ta obljetnica obilježena je svečano sa uzvanicima naše Općine, Županije i Udrugama žena naše Županije. Njihov dolazak je priznanje i nama za naš rad i rečeno je puno pohvala za mnoge aktivnosti žena.

Članice su primile ZAHVALNICE za aktivnosti, a za 40 godina djelovanja dobile: Milka Stanešić, Ana Sabolović, Biserka Horvat, Josipa Bunić, Slavica Gabaj, Milka Papac, Štefica Šegrc i Jelica Gabaj.

Pripremljen je program s UPK “V. Dolenec“ i gostima iz Rasinje, a i izložbeni prikaz najvažnijih događaja u 40 godina djelatnosti žena u Bregima. Održana je i misa u crkvi Sv. Roka za 34 umrle članice.

A kada i kako je počelo?
Aktiv žena Koprivnički Bregi osnovan je 5. veljače 1976. god. i na prvoj osnivačkoj skupštini uključilo se 70 žena.

Za prvu predsjednicu je izabrana Milka Stanešić, koja je na tu funkciju bila birana 26 godina. Aktiv žena radio je kontinuirano 40 god. (5.02.2011. god.), a zbog promjena u društvu mijenjao je nazive u Društvo žena, a kasnije u Udrugu žena Bregi. U 14 godina u Udrugi žena bile su predsjednice: Draženka Kuzminski, Irena Margetić i novoizabrana predsjednica Suzana Bukvić .
Što su radile žene? Koji su bili ciljevi? Što su očekivale od te organizacije? Trebalo je aktivirati žene i omogućiti im da kroz nove sadržaje obogate sebe, jer u seoskoj sredini je to čak bilo teško zbog neke tradicije da žena na selu mora biti samo doma.
Kroz Udrugu je prošlo puno žena, ali mogle su ostati samo najupornije, jer je tempo bio često i previše zahtjevan. Trebalo je mnogo rada, strpljenja, upornosti i međusobne tolerancije, da bi ženin društveni rad bio priznat i cijenjen.
Najvažnije u organizaciji žena od samih početaka je bilo međusobno uvažavanje, a za seosku ženu je to bila velika prekretnica.
Cilj udruživanja je bio da kroz razne grupe – folklor, pjevački zbor, recitatorsku, vezilje, etno grupu – upoznati kulturne sadržaje.
Vodila se briga o zdravstvenom prosvjećivanju za rano otkrivanje raka, ali i predavanjima prema interesu žena. Održani su tečajevi šivanja, ali i druženje s drugim Aktivima žena, kojih je organizirano sve više. Mnoga putovanja širom Hrvatske, a i mnoga van naše zemlje ženama su otvorena mnoga saznanja da život žene nije samo u
dvorištu i kući, već da je ona ravnopravni član društva i više je naučila cijeniti sebe.
Ženin humanitarni rad je bio velik i značajan u toku domovinskog rata kada su pomagale u zbrinjavanju izbjeglica iz Tenjskog Antunovca kojih je bilo u Bregima oko 180 osoba.
Žene su imale čast biti domaćini Republičkoj delegaciji žena Grčke, ali i delegaciji liječnika nesvrstanih zemalja.
Trebalo je uz redovnu aktivnost osmisliti i nove sadržaje, koji bi bili jedinstveni samo za Brege. Već prvih godina obnovljena je stara bregovska svečana nošnja, a koristila se na mnogim susretima u Bregima, a još više širom Hrvatske i van naše zemlje.
Žene su na svim susretima, obljetnicama, manifestacijama prezentirale starinske bregovske kolače: vrtanje, perece, digane kolače, ali svima je najbolja bila „bregofska (božićna) pita”, koja se pekla samo u Bregima po starinskom receptu. Mi smo je naučile peći od najstarijih Bregovčic, a prenosila se usmenom predajom, a sada je upisana u Registar R. Hrvatske kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro uz zalaganje žena ne samo naše Udruge, a mi smo registrirane čuvarice ove slastice „bregofske pite“ – jedine u našoj županiji.
Hvala svima koje su sudjelovale u zaštiti i prezentiranju „bregofske pite“.

Bregovske žene su bile pokretači akcije „Uredimo prostor ispred kuće“ na samom početku djelovanja uz pomoć Mjesne zajednice, a uz suradnju škole inicirale pokretanje rada Male škole u BREGIMA.
Za svoje djelovanje žene su često dobivale pohvale i priznanja, a najdraže je bilo primljeno u Saboru R. Hrvatske povelja – „Kata Pejnović“ 8.03.1980.g., za svestrani rad jedine u Regiji uz veliku tvornicu „Podravku“, a to je puno značilo ženama Bregi.
Na prijedlog Regionalne konferencije žena 8.03.1984. visoko Republičko priznanje dobila je i predsjednica Udruge žena Bregi – Milka Stanešić, za veliku aktivnost u radu sa ženama na selu.
Žene Udruge žena Koprivnički Bregi na prijedlog svoje predsjednice M. Stanešić osmislile su manifestaciju “DANE ZELJA„ 1998. god., koja i danas traje i postala je bregovska manifestacija već 18 godina.
Uz „bregofsku pitu“ i druge starinske kolače nudile smo i jela od zelja (sarmu, zelje s krpicama, sekeli gulaš, dinstano zelje, štruklje sa zeljem), jer su Bregovci poznati zeljari.
U sklopu Udruge žena obnovljen je folklor i u suradnji s Udrugom prijatelja kulture “Vlado Dolenec“ kulturno djelovanje se i dalje njeguje u Bregima. Zapaženi su nastupi u našoj županiji, ali i sudjelovanje na Vinkovačkim jesenima, Baranjskom bećarcu u Dražu, gostovanje u Mađarskoj.
Budući da je predsjednica Milka Stanešić, a sada počasna predsjednica zapisivala sve što je Udruga radila, skupljala slike i novinske izreske, ali i koristila zapise iz službenog Zapisnika žena kroz cijelo razdoblje napisala je knjigu: „JE LI VRIJEDILO ?“ – 30 godina Udruge žena Koprivnički Bregi u kojoj je kronološkim redom pisano o djelatnosti žena Bregi, koje su sudjelovale u napretku u svojoj sredini,ali i na sjećanje i čast svim ženama, a mnogih više i nema.
Knjiga je mali znak pažnje i velika zahvalnost svim ženama za vrijeme provedeno s njima i da budu upisane za generacije koje dolaze.

Vrijedno je reći da je naša Udruga imala mnogo susreta sa ženama našeg kraja, ali i ženama iz Kaštel Novom – RUDINE, gdje smo u trodnevnom boravku posjetile i Dom Mir, gdje borave osobe s posebnim potrebama, a darove je dala i Podravka.
2006. godine imali smo kandidatkinju Josipu Bunić na Državnom natjecanju za “Najuzorniju hrvatsku seosku ženu“ u Jasenovcu, a prezentirala je Koprivničke Brege.
OVO JE KRATKO VRIJEME DA KAŽEMO ŠTO SMO SVE RADILE!
Najvrjednije od svega je što se družimo, što smo pokrenule mnoge aktivnost u Bregima, što smo pokrenule žene da život je u kući, ali i van kuće. Sudjelujući u radu primile smo mnoga priznanja, pohvale i zahvalnice, ali najljepše je prijateljstvo, koje treba njegovati.

Scroll to Top
Skip to content