U subotu 22.02.2020. održale smo u društvenom domu Koprivnički Bregi svoju manifestaciju “Očuvanje nematerijalne kulturne baštine”. Na manifestaciju su se odazvale brojne članice Udruga žena iz Koprivničko-križevačke županije, ali i po prvi puta iz Sisačko-moslavačke županije Društvo žena Pešćenica.

Predsjednica Udruge Suzana Bukvić pozdravila je sve prisutne Udruge i goste te im zahvalila na dolasku, a zatim je objasnila da je cilj manifestacije da promovira nematerijalnu kulturnu baštini koju posjedujemo, ali i baštinu cijele Lijepe naše. 

Prisutnima se obratio načelnik Općine Koprivnički Bregi Mario Hudić, otvorio manifestaciju i istaknuo kako je očuvanje nematerijalne kulturne baštine tradicija u Općini Koprivnički Bregi – „Tu tradiciju čuvaju naše udruge i to je jedna od prepoznatljivosti naše općine. Smatram da je nematerijalna kulturna baština duša svake lokalne sredine i da bez nje ni jedna lokalna sredina ne može biti prepoznatljiva – istaknuo je Hudić te pohvalio rad svih udruga u općini te im zahvalio na radu.

Nakon uvodnih govora uslijedio je program prvo je tajnica Udruge žena Bregi Snježana Kuhar pročitala kratki tekst o samoj Udruzi i o bregofskoj piti, o samim počecima kako je tekla zaštita umijeća pripreme bregofske pite pa sve do prezentiranja na raznim manifestacijama diljem Lijepe naše, održanim radionicama gdje su se prenosila znanja izrade slastice te osmišljavanja loga bregofske pite, majica, pregača, ambalaže, banera i letaka. Kroz taj angažman rodila se ideja za održavanje ove manifestaciju na temu nematerijalne kulturne baštine.

Zatim se predstavila Udruga žena „Hrvatsko srce“ Peteranec koja je prezentirala izradu Mudlina- „testo z vrhnjem polejano“ , svi prisutni su mogli kušati mudline s makom, orasima, pekmezom i vrhnjem. Hvala im na sudjelovanju i uloženom trudu te im želimo da uskoro i oni budu uvršteni na listu nematerijalnog kulturnog dobra RH.

Mali predah smo imali uz igrokaz učenika OŠ Bregi pod nazivom „Starinske šege“, hvala učenicima i učiteljici Vlatki Kunić.

Zadnje nam se predstavilo Čipkarsko društvo “Danica Bresler” iz Lepoglave koje je predstavilo izradu Lepoglavske čipke. O radu društva u proteklih 22 godine govorila je njegova predsjednica Verica Dubovečak naglasivši pri tom da je Društvo dalo značajan doprinos uvrštenju lepoglavskog čipkarstva na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine te da su članice Društva brojnim aktivnostima doprinijele očuvanju i prezentaciji lepoglavskog čipkarstva. Hvala im što su se odazvale na naš poziv i uveličale našu manifestaciju, a posebna zahvala našem novom župniku vlč. Branku Horvatu što nas je povezao s njima.

Jedna od izlagača je bila i Mira Topalović, majka naše članice koja je izlagala svoje ručne radove, hvala joj na sudjelovanju.

Poslije službenog programa, svi prisutni su se lijepo proveli uz večeru i ples uz Tropic band – hvala našem kuharu Dominiku na ukusnoj večeri i Brankici na prefinim kolačima. A posebno zanimljiv je bio kviz s pitanjima o Udruzi i bregofskoj piti, a znanje smo nagradile „Bregofskom pitom“ i likerima OPG-a Grošek. Naravno bio je tu i ples na ispadanje gdje su dva najbolja para dobila likere i ukrasne jastuke tapetarskog obrta Horvat. Hvala svim našim sponzorima!

Hvala svim članicama Udruge žena Bregi na uloženom trudu da naša manifestacija i ove godine bude uspješna!

Snježana Kuhar, tajnica Udruge 

Scroll to Top
Skip to content